Matjes Days jsou zpět, není ‚Matjes‘ jako ‚Mates‘!
Matjes Days jsou zpět, aby opět ukázaly, že není ‚Matjes‘ jako ‚Mates‘! Přijďte ochutnat pravého holandského Matjese do jedné z restaurací v Praze a okolí, která je bude připravovat opět v oblíbeném režimu 1+1 porce zdarma. První ochutnávka ZDARMA je možná již v dubnu, během Makro Gastro Festu v O2 Universum. Ochutnávka, která vás překvapí!
Není ‚Matjes‘ jako ‚Mates‘: Unikátní Matjes Dny přicházejí do Prahy
Hopi CEE Fish Hub, organizátor již dobře známého festivalu Czech Mussel Week, s potěšením oznamuje příchod další unikátní gastronomické události „Matjes Days“, která slibuje přinést novou chuťovou senzaci přímo z Holandska do srdce České republiky. Tyto dny jsou oslavou pravého holandského Matjese, ryby, která si díky svým jedinečným chuťovým vlastnostem a zdravotním přínosům získala oblibu napříč západní Evropou.
Podle Pierre-Manuela Boelsa, CEO společnosti HOPI CEE Fish HUB a zakladatele Czech Mussel Weeku, „Holandská ryba Matjes, neboli panenský sleď, je neuvěřitelně populární v zemích jako Belgie, Holandsko, Francie a Německo, kde se každoročně konají Matjes Festivaly. Tyto festivaly nás inspirovaly k pořádání minieventů Matjes Days zaměřených na tento velmi zdravý produkt a které se budou konat několikrát ročně.“
Matjes, speciální ryba s příběhem sahajícím až do 15. století v Holandsku, je představována jako „skutečná tajná zbraň pro naše zdraví“, nabízející bohatý zdroj Omega 3 mastných kyselin, selenu, vitamínů B12 a B3, železa a vitamínu D. Stačí jeden Matjes a máte splněnu dávku Omega 3 na celý týden!
O Matjes Days
Matjes Dny mají za cíl představit české veřejnosti, že není matjes jako „mates“. „Matesy už na českém trhu známe. Bohužel je mnozí mají spojené s přehnanou slaností a nakládané v různých nálevech. Věřte, že pravý Matjes chutná úplně jinak a je, úplně bez přehánění, skutečně lahodný! Na našem trhu totiž dost často vůbec nejde o pravé matjesy, nýbrž produkty, které se snaží simulovat jejich chuť a texturu. Často jsou to obyčejné sledě (nebo dokonce úplně jiné ryby), kterým bylo odstraněno mlíčí a jikry a byly naložené do oleje nebo jiných marinád, aby získaly podobnou konzistenci a chuťové vlastnosti.“ říká organizátorka eventu Len Le Feuvre.
„I přesto, že tyto imitace mohou být chutné, chybí jim jemnost a tučnost, a tudíž i ten extra zdravotní přínos, které jsou zcela charakteristické u pravých matjesů. Nejednou se také na obalu setkáte s označením „ryba à la matjes“ nebo „ryba à la sleď. No a proto Matjes Dny. Chceme dát lidem příležitost ochutnat skutečného matjese. Jsem si naprosto jistá, že budou jeho chutí velmi příjemně překvapeni. Jen se musí oprostit od myšlenky, že je to běžný slaneček,“ dodává Len Le Feuvre.
Tato holandská ryba si zaslouží být rozpoznána nejen pro své zdravotní benefity, ale také pro svou vynikající chuť. Akce zdůrazňuje skvělou chuť, snadnost přípravy a dostupnost této ryby pro širokou veřejnost a její potenciál stát se prospěšnou součástí českého jídelníčku. Zároveň tím podpořit lokální gastronomickou scénu, představit nové chutě a inspirovat ke kulinářské kreativitě.
Během akce si gurmáni a milovníci dobrého jídla přijdou na své. Ve vybraných restauracích různých kategorií po celé Praze, od klasických hospod až po luxusnější podniky, budou mít hosté možnost prozkoumat různorodost této delikatesy a prostřednictvím speciálních menu ochutnat jak tradiční, tak moderní receptury. Zkrátka něco pro každého z hlediska chutě i ceny.
„Očekáváme, že Matjes Days přilákají velký počet návštěvníků, a těšíme se na to, že jim budeme opět moci nabídnout nezapomenutelné gastronomické zážitky.“ HOPI CEE Fish HUB vyzývá všechny milovníky jídla, aby se připojili k oslavě Matjes Dnů a objevili nejen skvělou chuť, ale i neocenitelné zdravotní přínosy, které pravý Matjes nabízí.
Jak tedy poznat pravého Matjese a co to vlastně je?
Matjes je ‚neobyčejný‘ sleď. Proč? Aby se sleď mohl pyšnit titulem Matjes, musí být panenský, tzn bez znatelných známek jiker a mlíčí. Právě to totiž způsobuje, že je jeho maso velmi jemné a dodává mu těch extra 16% zdravého Omega 3 tuku. Musí být uloven v období od poloviny května do konce června. Jakýkoliv sleď, který je uloven kdykoliv jindy, se prostě nazývá… sleď.
Jaké jsou rozdíly?
Pravý Matjes má jemné a tučné maso. Jeho chuť je bohatší a plnější než u běžného sledě. Má jen velmi mírně slanou chuť, zatímco sleď nebo jiná ryba a la matjes má většinou značně výraznější slanost v závislosti na způsobu zpracování. Matjes má často světlejší barvu než běžný sleď. Jeho maso může být světle růžové až krémové a je obvykle měkké a jemné, s minimálním množstvím viditelných svalových vláken. Naopak, běžný sled má obvykle hrubší texturu. Matjes může mít menší velikost než běžný sled, zejména pokud jde o mladé Matjesy, které jsou ještě nevyvinuté. Tyto rozdíly v chuťi a vzhledu pomáhají odlišit Matjes od běžného sledě a jiných imitací a poskytují mu charakteristickou identitu jako specialitu mezi rybími pochoutkami.
Matjes Days
14. – 16. června
V restauracích po celé Praze a blízkém okolí – 1+1 porce zdarma