Na kurzu vegan tapas u Czech Chefs
Kurzy vaření jsou populární a zábavné. Tentokrát vám povíme něco o semináři vegan tapas.
Co to je
Czech Chefs je sympatický kolektiv mladých kuchařů, kteří mimo jiné pořádají tematické kurzy vaření. Zhruba jednou měsíčně, tedy kromě letních měsíců. Vždycky si pozvou jako hosta někoho, kdo se zaměřuje na určitý styl nebo téma, v minulosti to byla třeba třeba francouzská kuchyně, sushi nebo středomořská kuchyně.
Tentokrát jsme strávili odpoledne s Vlaďkou Vítovou, která provozovala veganskou kavárnu ve Španělsku.
Co se vařilo
Několik chodů: Tandori květák s mátovou-okurkovou raitou a další omáčky – Muhammara (z pečených paprik) a Zhoug (z koriandru). Palačinky s jackfruit (chlebovníkem) v čínském stylu a jako dezert mini datlové dortíčky s ovocem. K tomu se v troubě ohřívaly hotové nugetky z náhražky kuřecího masa a veganské masové koule.
Jaké to bylo
„Veganská kuchyně je hodně o mixování,“ tvrdí Vlaďka a skutečně, velká část těst, omáček i dezertů prochází mixérem, kde se složky pořádně spojí, ať jde o pečené papriky, ořechy a koření na omáčku, nebo o datle do hmoty na dezerty.
Pracuje se hodně s ořechy. aořechům podobnými plody, často předem namočenými – třeba z kešu to pomůže udělat variabilní pastu plnou živin.
Vařila se jednoduchá jídla inspirovaná vesměs asijskou kuchyní (mini palačinky byly kořeněné čínským kořením pěti vůní, pečený marinovaný květák i omáčka raita upomenuly na indická jídla). Díky ořechům a datlím nešlo jen o lehounké saláty – a díky veganským koulím jsme nakonec byli hodně sytí.
Leckteré suroviny jsme pekli více dotmava, než jsme zvyklí z domova, ať šlo o květák nebo o jackfruit, který texturou připomínal trhané maso.
I díky spolupráci s profi kuchaři a tomu, že většina účastníků byli profíci, se taky ukázalo, jak důležitou roli ve výsledku hraje krájení a prezentace: nějak nakrájet kus mrkve nebo okurky zvládne každý, ale profi tenoulinké plátečky, které musíte trénovat roky, vypadají o třídu lákavěji.
Důležitou roli hrálo i koření a posypky a další doplňky: zejména u palačinek s chlebovníkem by bez výraznějšího přidání aromatických látek asi výsledek nestrhl, ale s kořením, s trochou semínek granátového jablíčka a skvělou omáčkou po boku bylo jídlo fajn.
Co dál
Odnesli jsme si certifikáty, recepty a pocit skvěle stráveného času. Ptali jsme se na detaily a ochutnávali méně známé ingredience.
Bylo to fajn! Praktické ukázky toho, že zajímavá jídla bez živočišných surovin můžou chutnat dobře a že veganům nemusíme nabídnout jen obligátní salát, se hodí profíkům i amatérům. Další kurzy budou po prázdninách!
https://www.czechchefs.eu/kurzy-a-akce
Přečtěte si taky