Ochutnali jsme: „české tapas“ v restauraci Talíř

I když je Praha městem s bujícím gastro životem, v té nejcentrálnější části města zas tolik restaurací nenajdete. Jednu z nich jsme zvědavě navštívili, přesvědčeni, že Václavák nemusejí být jen turistické pasti.

Restaurace Talíř je k nalezení v dolní části Václavského náměstí v hotelu Pytloun. Pamětníci si vzpomenou, že tam bývala spořitelna, ještě starší pamětníci si vybaví Hotel Družba a archivy dopovědí, že za první republiky zde sídlil Hotel Majestic. Současný interiér je dílem dvojice Vrtiška a Žák a banku v ničem nepřipomíná.

Když do Talíře vejdete, octnete se v jiném světě. Kombinace dřeva, modré a černých detailů působí skvěle, intimitě nahrává bodové osvětlení a wow efekt obstará vysoký ostrůvek ve středu podniku: bar, v jehož středu se do výšky tyčí sloup s lahvemi všeho možného.

Sezení je možné v přízemí nebo na horním ochozu, kde najdete příjemné stolečky budící pocit soukromí a také malý dětský koutek a stolní hry.

Za nás jsou velkým plusem zákoutí, pohovky a celkové barevné ladění, které dokáže odstínit svět tam venku na Václaváku.

Koncept podniku by se dal shrnout do výrazu „české tapas“. Jak je už docela trendem posledních let, podávají se tu menší degustační porce, které si sami nakombinujete podle chuti a hladu. Tapas tu mají v předkrmových velikostech za 100 korun, nebo v mírně větších za 150, během oběda je ještě každý den několik jídel za nižší cenu v rámci poledního menu.

Můžete si dát i miniporce polévky nebo salátu.

Ve zmenšené velikosti můžete ochutnat řadu jídel, a to s převahou těch českých. Naším favoritem byla jednak skvělá svíčková s karlovarskými miniknedlíky, jednak kachna na obrázku s bramborovými placičkami, výborným zelím a kousky křupavé cibulky.

Skvělá byla i pěna z kozího sýra, paštika z kachních jater a marinovaný siven – díky naložení do rybízu a řepy dostane skvělou chuť i zajímavě rudou barvu.

Mají tu fajn kávu a jako doplnění hlavního menu je tu i nabídka dezertů a vlastní smažené brambůrky, které jsme jim málem užírali přímo z baru.

Talíř je zajímavý koncept, který může oslovit lidi, kteří chtějí na obchodní oběd – tady je velká výhoda, že si můžete dát jak lehké jídlo, pokud chcete zůstat čilí, tak třeba vícechodové dlouhé sezení, kdy si i něco doobjednáte, protože tady vám jeden lístek nechají na stole.

Fajn to může být i pro turisty, kteří můžou vyzkoušet řadu českých jídel během jednoho posezení. Nicméně, tohle není podnik zaměřený jen na byznys nebo turistickou klientelu a úplně v pohodě sem můžete na večeři se svými lokálními blízkými. Václavák nemusí být past. Obsluha se o nás mile starala a celkově jsme usoudili, že je to povedená záležitost a že se do Talíře vrátíme.

Restaurace Talíř | Malá Strana | Facebook

Restaurace Talíř (@talir_prague) • Fotky a videa na Instagramu

 

Comments

comments

Vyhledat