Užijte si konec sezóny jahod s novými recepty

foto La Formaggeria Gran Moravia
foto La Formaggeria Gran Moravia

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

Jahody jsou nejen potěšením pro chuťové pohárky, ale bez nadsázky také naprostá vitaminová bomba! Jsou obrovskou zásobárnou vitaminu C, obsahují minerály, mangan, draslík, kyselinu listovou, hořčík, vlákninu a také antioxidanty. Nebojte se jejich konzumace ani v případě, že držíte dietu – mají málo kalorií a přispívají ke snižování tělesné hmotnosti. Takřka z 90 % je totiž jejich obsah tvořen vodou. Jahody mají celou řadu příznivých účinků na organismus: posilují imunitu, pomáhají snižovat vysoký tlak, působí proti zácpě – a jsou také považovány za přírodní afrodiziakum! A věděli jste, že dle babských receptů se používají rovněž na bělení zubů? 

Vyzkoušejte samosběr!

Jestliže nemáte vlastní zahrádku, kde byste si vypěstovali svoje vlastní sladké jahody, zkuste alternativu v podobě samosběru. Na jahodovém políčku si můžete sami nasbírat množství dle libosti, máte jistotu, že plody necestovaly přes půlku Evropy, vyberete si ty nejkrásnější (nesbírejte nazelenalé, ani přezrálé) … A ještě ušetříte! Vyjdou totiž levněji, mnohdy až na polovinu – cena se odvíjí dle regionu, již natrhané se pohybují okolo 100 Kč za kilo, u samosběru je to přibližně kolem 60 Kč. Navíc když si je člověk nasbírá sám na čerstvém vzduchu, často i lépe chutnají… Protože se otevírací doba polí odvíjí podle počasí, zralosti a vysbíranosti, dříve, než vyrazíte, se na webu nebo facebookových stránkách pěstitele podívejte na aktuální situaci. Nejlepší je sklízet hned ráno – nejen proto, že pole bývají ještě málo vysbíraná, ale také protože jsou jahody přirozeně chladné a když je dáte následně do lednice, déle vám vydrží.

Tip: Přehled samosběrů v celé republice najdete pohromadě na https://jahodalera.cz.  

Jahodové dobroty

I přes všechny superlativy mají jahody nevýhodu – rychle se kazí a je zapotřebí zkonzumovat je co nejdříve. Aby vám vydržely déle a nezplesnivěly, vykoupejte je v roztoku octa a vody v poměru přibližně 1:10. Osušte a dejte do lednice. Nebojte, odér octa vyprchá… Jahody jsou chutné i samotné, ale dají se zpracovat na mnoho způsobů. Pustit se můžete do výroby marmelády (recepty s fotkami zde), anebo zamrazit celé plody (předtím je omyjte a nechte dobře oschnout), jahodovou dřeň či z nich připravit nanuk. Upéct z nich můžete výborné koláče, dezerty, ale překvapivě chutnají i ve slané variantě – zabalené v carpacciu… Vyzkoušejte naše jahodové recepty!

Tip: Chcete-li si pochutnat na rychlé dobrotě, namačkejte jahody do jogurtu, anebo do tvarohu – vyzkoušejte například poctivé jogurty a tvarohy z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Můžete přisladit trochou medu nebo sirupem. 

Jahody 4x jinak a pořád tak výborné!

 

Tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Suroviny (4 porce): 200 g cukru, 400 ml vody, 2 šálky kávy ristretto, 100 g piškotů savoiardi, 150 g Mascarpone Brazzale, 3 vejce, 150 g bílé čokolády, 250 g jahod

Příprava: Do malého hrnce nalijte dva šálky kávy ristretto, přidejte 100 g cukru a 400 ml vody. Povařte několik minut na mírném ohni, pak nechte úplně vychladnout. Ve vychladlé kávě budete posléze namáčet piškoty (v jiné verzi můžete pro namočení piškotů použít oslazenou šťávu z jahod). Nyní rozšlehejte tři celá vejce a jemně vmíchejte Mascarpone Brazzale a 100 g cukru, až vznikne jemný krém. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu, nechte ji mírně vychladnout a pak vmíchejte do krému z mascarpone. Nyní vrstvěte dezert: namočené piškoty, na ně krém z mascarpone a na něj jahody nakrájené na malé kousky. Pokračujte ve vrstvení až do vyčerpání surovin, nakonec ozdobte lístkem máty.

 

Crostata s ricottou a jahodami

 

Suroviny: Suroviny na křehké těsto: 350 g hladké mouky 00, 150 g másla pokojové teploty, 150 g cukru, 1 celé vejce + 1 žloutek, ½ sáčku kypřicího prášku, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1 citronu, moučkový cukr na posypání. Suroviny na náplň: 600 g ricotty, 200 g cukru, 2 žloutky, 200 g jahod, kůra z 1 citronu

Příprava: Ze všech surovin na křehké těsto vypracujeme vláčné těsto a dáme ho na půl hodiny vychladit do lednice. Teď si připravíme náplň: do misky dáme ricottu, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a jahody nakrájené na malé kousky. Vše dobře promícháme. Z vychlazeného těsta oddělíme menší kousek, ze kterého později vytvoříme pruhy na přikrytí náplně. Z větší části těsta vyválíme kruhový plát a vložíme ho do dortové formy vyložené pečicím papírem a vidličkou ho zlehka propícháme. Přidáme ricottovo-jahodovou náplň. Oddělený kousek těsta vyválíme, nakrájíme z něj pruhy a z nich vytvoříme na koláči mřížku. Pečeme asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 ° C. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

 

Jahodovo-jogurtové nanuky

 

Suroviny: 500 g jahod, 150 g bílého jogurtu, 2 dcl mléka, 2 lžíce javorového sirupu

 

Příprava: Jahody řádně opláchněte, osušte a vložte do mixeru. Přidejte mléko a pomalu mixujte. Rozmixovanou směs přelijte do mísy, přidejte jogurt a javorový sirup, řádně promíchejte a přelijte do formiček na nanuky. Dejte do mrazničky zamrazit.

 

Carpaccio s jahodami a rukolou

 

Suroviny (4 porce): 150 g najemno nakrájeného carpaccia, 400 g ricotty, 140 g rukoly, 140 g středně zralých jahod sůl, pepř, muškátový oříšek

 
Příprava: Ricottu smíchejte s najemno nakrájenou rukolou, špetkou soli, pepře a nastrouhaného muškátového oříšku. Jahody omyjte a nakrájejte na kostičky, vmíchejte je do ricottového krému. Krém dejte asi na hodinu do lednice. Na plátky carpaccia dejte lžíci krému a zabalte do tvaru měšce, který nahoře svážete snítkou pažitky. Ponechte v lednici až do chvíle servírování.

 

Další skvělé recepty najdete na www.laformaggeria.com.

 

Crostata – foto La Formaggeria Gran Moravia.

Comments

comments

Vyhledat