Vyzkoušeli jsme: Nové kurzy vaření v SaSaZu

foto SaSaZu
foto SaSaZu

Oblíbená pražská restaurace SaSaZu rozšiřuje nabídku kulinářských kurzů zaměřených na kuchyni jihovýchodní Asie.

Dostali jsme možnost zkusit kurz, kde nám své znalosti předali hned tři z kuchařů, kteří v tomto podniku působí.

Jak to vůbec probíhá?

Účastníci byli rozestavěni kolem podlouhlých stolů ve tvaru U, v „čele“ pak byl menší stůl, kde byli kuchaři, ti ovšem i obcházeli a ochutnávali podle potřeby. Vše se odehrávalo přímo v restauraci v časném odpoledni, takže jsme si tamější vyhlášené prostředí mohli užít i při vaření.

Každý účastník měl před sebou plynový vařič s jednou plotnou, prkénko, nůž a mističky & lahvičky s ingrediencemi (kari pasty, olej, zelenina, maso, omáčky, kokosové mléko, houby, palmový cukr), vyfasovali jsme letáky s recepty a podle pokynů tvořili jednotlivá jídla. Jak na podobných akcích bývá z časových důvodů zvykem, byly suroviny už oloupané, nakrájené atd., takže jsme se soustředli jen na samotné vaření.

Začalo se zlehka, přípravou závitku s úhořem, tuňákem a zeleninou: práce s rýžovým papírem není vůbec těžká a pro mnohé z nás to bylo inspirativní i pro domácí vaření. Stejně jako další, už vařená jídla sestávající z kari pasty, masa a zeleniny: Jak nám nejdříve předvedli kuchaři a jak jsme po nich méně zručně opakovali, příprava třeba takového zeleného kari s hovězím je zkutečně záležitostí minut. Co potřebujete, jsou ingredience, které poslední dobou není vůbec těžké sehnat ani v Praze (náš oblíbený seznam obchodů a eshopů s asijskými potravninami aktualizujeme zde.).

Některé postupy se liší od těch českých a na to je právě super vše vidět a zkusit – například cibule, kterou jsme zvyklí krájet najemno a začínat s ní přípravu jídla, se tady přidává klidně až později a je krájena na velké kusy, podobně jako jiné zeleniny.

 

 

foto SaSaZu

Kdo je zvyklý vařit pravidelně, shledá přípravu asijských pokrmů typu kari s masem a zeleninou poměrně snadnými.

Pracuje se na poměrně velkém plameni, opéká se dosti rychle a příprava večeře v asijském stylu tak může být skutečně rychlou záležitostí. Ocenili jsme možnost se na různé věci ptát přímo kuchařů, prozkoumat vystavené suroviny a zjišťovat, jak se dají jídla obměňovat.

Suma sumárum, takový kuchařský kurz je jednak sám o sobě příjemně stráveným časem, jednak inspirací jak pro zkušenější kuchaře, tak pro ty, kdo s vařením teprve začínají.

foto SaSaZu

 

O kurzech (tisková zpráva)

 

Pro všechny milovníky asijské kuchyně máme připravenou speciální školu vaření, která nabízí čtyři různé kurzy vedené našimi předními šéfkuchaři. S jejich pomocí se ponoříte do autentických chutí a vůní asijského kontinentu a poznáte nečekané a báječné kombinace, které tento kout světa nabízí. Vybírat můžete ze čtyř kurzů, základního, nazvaného Jihovýchodní Asie a dále pak z kurzů Barvy Asie s šéfkuchařem Andy Tanem, Indonéská kuchyně s Ari Munandarem a Thajská kuchyně s Robbertem van den Bergem. Kurzy se konají jednou měsíčně ve vybraná sobotní odpoledne přímo v restauraci SaSaZu, trvají cca 2-2,5 hodiny a je nutné se na kurzy včas zaregistrovat. Vypsaná data a další informace naleznete zde. V každém kurzu se naučíte připravit 3 pokrmy a jeden autentický koktejl. 

 

Škola vaření Jihovýchodní Asie

Šéfkuchař Andy Tan vás v tomto základním kurzu seznámí s hlavními principy kuchyně jihovýchodní Asie, typickými metodami vaření a také poznáte barevné a voňavé ingredience a bylinky, které tuto kuchyni dělají tak neodolatelnou. Vaření v jihovýchodní Asii, to jsou hlavně barevná a lehká jídla, úžasné chutě a rychlá příprava. V kurzu se naučíte připravit tři pokrmy typické pro tuto oblast a zjistíte, že je možné snadno je uvařit je i doma. Rolky Bang Chang s krevetami, citrusy, mátou, bazalkou a citrónovo-koriandrovou omáčkou, červené kari s kuřetem nebo hovězí medailonky s houbami shitake, fazolovými lusky a rýží zajisté potěší jakékoliv vaše hosty. Na závěr si namícháte skvělý koktejl Hainan Island ze sake, vodky a typického ovoce. 

Škola vaření Barvy Asie – Barevná jihovýchodní Asie

Náš šéfkuchař Andy Tan s vámi v tomoto kurzu pomyslně procestuje celou jihovýchodní Asii a umožní vám poznat komplikovanější chuťové kombinace typické pro země od Barmy, přes Thajsko a Malajsii až po Vietnam. Naučíte se také kuchařské techniky typické pro tyto země, poznáte nové ingredience a širokou škálu bylinek, které jsou pro jihovýchodní Asii typické. Zjistíte, že autentické pokrmy z jihovýchodní Asie můžete snadno připravit i doma a dozvíte se, kde nakoupit potřebné suroviny. Andy vás naučí, jak vařit tak, aby jídla, která připravíte, už nikdy nechutnala fádně. Vyzkoušíte si přípravu rolky Kabayaki Unagi Roll s tuňákem, lososem, unagi, chili, řasou wakame, mátou a omáčkou ze sezamu, dále Ga Curry, nebo-li vietnamské žluté kuřecí kari a hovězí Good Morning Beef s nuoi tom pepřovou omáčkou. Naučíte se také připravit speciální koktejl Dua-Zou. 

Kurzem vás provede šéfkuchař Andy Tan, který je s restaurací SaSaZu spojen od jejího otevření v roce 2009 a v současné době pracuje na pozici hlavního šéfkuchaře a udává tak směr celé naší kulinářské nabídce. Andy pochází z indonéské Jávy a v minulosti pracoval pro přední světové restaurace jako Zenzi nebo Vakzuid nebo v restauraci hotelu Mandarin Oriental. Jeho specialitou je kombinace oblíbených pouličních jídel jihovýchodní Asie a sofistikovaného francouzského kulinářského umění. 

 

foto SaSaZu

Indonéská škola vaření – Poznejte tajemnou kuchyni Indonésie

Indonéská kuchyně je rozmanitá jako Indonésie sama. Vždyť je také tato ohromná země tvořena tisíci ostrovů. Existuje zde mnoho tradičních jídel a místních specialit, jejich příprava se ale často liší ostrov od ostrovu nebo dokonce město od města. Nejznámějším indonéským pouličním jídlem je zajisté nasi goreng, tedy smažená rýže, do které se přidává vajíčko, zelenina a smažené lupínky krupuk. Pokud vám to zní trochu fádně, stačí se podívat trochu hlouběji a snadno naleznete zajímavá jídla plná chutí, zeleniny, bylinek a koření. A právě ta vám pomůže v našem kurzu objevit šéfkuchař Ari Munandar. V jeho kurzu se naučíte připravit jarní rolku s krevetami, kuřetem a bambusovými výhonky Lumpia Semarang, jemnou kuřecí polévku s kokosovým mlékem a kuřetem Soto Ayam a hovězí maso v omáčce z černého pepře Sapi Lada Hitam. Připravíte si také skvělý koktejl Ginger Tini.

Šéfkuchař Ari Munandar pochází z indonéského ostrova Jáva a v minulosti pracoval ve vyhlášených restauracích Essensia hotelu Mandarin Oriental nebo Zinc v pražském Hiltonu. Ari je současně šéfkuchařem naší bratislavské restaurace SaSaZu a také vede Yazu by SaSaZu v Manifestu na Smíchově.

 

Thajská škola vaření – Kouzlo thajské kuchyně

Poznejte s námi kouzlo thajské kuchyně, která je díky svým kombinacím chutí a barev oblíbená po celém světě. Jejím základem je harmonie chutí, která je nedílnou součástí každého pokrmu a právě tu vám pomůže najít náš Sous Chef Robbert van den Berg. S jeho pomocí se naučíte správně kombinovat čtyři hlavní chutě, tedy slanou, sladkou, kyselou a ostrou a připravit tak pro vaší rodinu nebo přátele opravdu autentická thajská jídla. V kurzu si vyzkoušíte přípravu thajských stálic Tom Yam Goong, tedy ostré polévky s krevetami a citronovou trávou, nudlí Pad Thai a Gaeng Kiew Waan Gai nebo-li zeleného kari s kuřetem a lilkem. Celé snažení zakončíte osvěžujícím koktejlem Green Geisha. 

https://www.sasazu.com/cs/cooking-school

 

foto SaSaZu

 

Comments

comments

Vyhledat