26.11. = Světový den olivovníku
Od roku 2019 patří mezi oficiální mezinárodní dny něčeho i Světový den olivovníku. Na konferenci UNESCO se toho roku určilo, že se bude konat každý rok 26. listopadu.
Co jste asi nevěděli o olivách a olivovníku:
- Zelené olivy jsou nezralou formou oliv tmavých. Kvetou v létě, sklízejí se na podzim, respektive v zimě. Začerstva jsou nejedlé, je třeba naložit je do solného láku.
- V roce 2011 bylo olivovníky osázeno 9,6 milionu hektarů, což je například dvojnásobek světové plochy, na které se pěstují jabloně.
- 95 % světové produkce oliv se pěstuje ve Středozemí. Konkrétně hlavně ve Španělsku, Řecku a Itálii.
- Olivovníky jsou velmi odolné, zvládnou sucho a vedro, škodí jim příliš vody. Můžete je zkusit pěstovat i u nás, i když vám nejspíš nezaplodí – pokud ano, tak až někdy po 12 letech. Nejspíš vás ale přežijí, výjimečně se dožijí i 1000 let – mnoho takových exemplářů roste v open air muzeu ve Španělsku.
- Ze stromů, které už nerodí, se těší překrásné dřevo, které je pevné i pružné; můžete ho najít v kuchyni (prkénka na krájení) i v dílně (pletací jehlice zcela mimořádných kvalit).
- Používají se i olivové listy. Egypťané je využívali při mumifikaci, my můžeme jejich účinné látky (polyfenoly a další) využít i zaživa.
Více v angličtině na webu UNESCO:
https://www.unesco.org/en/days/world-olive-tree