Century of Sound. V Praze se bude slavit sto let od konce 1. světové války

Před sto lety se svět významně proměnil. Končil do té doby největší válečný konflikt, vznikaly nové státy, a to všechno provázela touha po svobodě, která v praktickém životě přinášela společenské změny a v uměleckém nabízela novou inspiraci. Konec první světové války je tak bezesporu významným milníkem v rozvoji umění. Hudba jako klíčový vyjadřovací prostředek vždy společenské nálady reflektovala, ale do značné míry také sama utvářela. Přijďte si tuto její roli připomenout 9. listopadu od 14.00 v Praze na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Mezi jinými vystoupí: Black Montmartre, Lake Malawi nebo Bruder, by Krieg!

 

Liberalizující se evropská společnost, rytmy afroamerických umělců na starém kontinentu a energie spojená s touhou po změnách. Naše přítomnost ukazuje, že vše, co se zdálo být ohraničeným procesem, který směřuje k definitivnímu uspořádání hodnot a společnosti, ve skutečnosti žádný pevný a jistý konec nemá. Že lidé musí o své hodnoty dál usilovat a připomínat si je.

Naší snahou je podpořit sdělení, že nás hudba jako univerzální jazyk může spojovat. Že nám dovoluje pochopit druhé, kteří se jinak tak výrazně liší v názorech. Akce nabídne určitý vhled do toho, jak posledních 100 let hrála hudba významnou společenskou roli při různých příležitostech. Od jazzu, rock and rollu, latinskoamerické hudby, beatu, reggae, psychedelie, rocku až k elektronické hudbě směrem k budoucnosti. Hudba byla a je v interakci se street music a silně s afroamerckou black street music,” vysvětluje producent akce Jaroslav Raušer z Move Association.

 

Součástí akce bude veřejný dětský workshop, který poodhalí procesy současné hudební tvorby a nabízí investici do vlastního rozvoje.

Na projektu se podílí ve vzájemné spolupráci tři různé instituce z Nizozemska, Anglie a České republiky. Klíčovou postavou zastupující britskou stranu je oceňovaný hudebník a producent Ben Osborne, za holandskou Merlijn Poolman a HJ Vermeulen a za českou stranu producent Jaroslav Raušer.

Program:

Black Montmartre

Mezinárodní projekt vycházející z reality, že černošská hudba radikálně změnila celé prostředí populární hudby. Jasně a výrazně obohatila evropskou hudbu o mnohem složitější rytmy, které se s každým dalším desetiletím nadále rozvíjejí. Black Montmartre reflektuje hudební vývoj posledních 100 let od počátků jazzu přes rock´n´roll, psychedelii, rock, disko až pro současnou elektronickou hudbu. Duo tvořené producentem/DJem a hráčem na saxofon nás postupně provede celým pátečním odpolednem.

 

Lake Malawi

Úspěšnou českou hudební skupinu frontmana a hitmakera Alberta Černého není třeba českému publiku představovat. Typický český reprezentant indie popu má za sebou dobrovolný, ale radikální řez ve své hudební kariéře, která se nyní upíná k sofistikovanějšímu hudebnímu projevu, a stejně jako převážná většina našich talentovaných mladých tvůrců cílí svoji hudbu nejen na české, ale i na mezinárodní publikum.

Albert Černý: Naše mladá generace oproti našim předkům má velké štěstí a příležitosti nejen volně cestovat, ale i studovat v zahraničí. Tím spíše si však uvědomuje zodpovědnost, jak nutné je uspět i v mezinárodní konkurenci. Bez schopností úspěšně obstát v budoucnosti nemůžeme říkat, že jsme přínosná a aktivní součást Evropy. Kreativní vzdělání je pro mne jedním z kroků, které je u nás třeba pozvednout.“

Bruder, by Krieg!

Je pražská premiérová kompozice HJ Vermeulena, jehož hlavním motivem je absurdní válečné trauma, které se přihodilo předkům v jeho rodině, kdy dva bratři odešli dobrovolně bojovat (Holandsko bylo neutrální) každý za jinou znepřátelenou zemi (Francie – Německo), kdy jeden z bratrů našel toho druhého mrtvého na protější francouzské straně zákopu… 

Hans Hannemann

Svými silnými texty, chraplavým hlasem a chytlavými melodiemi proměňuje tento holandský zpěvák a textař, Hans Hanneman, hudbu s americkými kořeny na zcela unikátní tvar. Hanova textařská a pěvecká práce je inspirovaná takovými legendami, jako byli Kris Kristofferson a Elvis, a současnými country hudebníky, jako jsou Jayhawks nebo Sturgill Simpson. Jeho srdceryvné songy sice působí, jako by náležely dobám dávno minulým, leč neztrácejí na originalitě. Nedávno ho téměř všechny dánské televize a rádia pozvaly k sobě do studia, a Hans tak prokázal, že od něj v dalších desetiletích ještě uslyšíme.

Fenn

Fenn je projekt holandské  producentky, vokalistky a textařky Fenneke Schouten, která mísí žánry jako triphop, elektronickou hudbu, R&B a pop. Na pódiu vystupuje s Frankem de Boerem, se kterým tvoří energické duo: někdy odtažité a někdy velmi osobní a odvážné jádro propletené beaty, basovými linkami a snovými syntetizátory. Připravte se na cestu intimní výměnou slov, která popisuje neustálé napětí mezi potenciálním dotekem a nepřenositelným poutem mezi dvěma bytostmi.

 

Průběžné informace:

www.facebook.com/events/2799681680149371

 

Následující program:    

 

Sobota 10. listopadu – Peace no war, Cross Club, Praha
Cross Club, & Move Association, Noise of Art, & CHUT ZIT představuje  Flying Mojito Brothers(UK), Black Montmartre, Ben Osborne & Ben Gobel (sax) Telly Savalas, Skeledan, Smeghouse, Disco Partysans  

více na: www.facebook.com/events/258053428092254

  

Neděle 2. prosince – Closing párty – Lucerna Music Bar

Booka Shade (DE) živě a DJ Ben Osborne (UK)

více na: www.facebook.com/events/695713820809348

 

 

Akci uvádí: Institut moderní hudby (CZ), Move Association (CZ), Stichting Nederlandse Muziek Export (NL) a Noise of Art (UK) za podpory Magistrátu hlavního města Prahy, Městské části Praha 3 a České hudební Rady. 

Comments

comments

Vyhledat