Kapsle: Věci s historií

Kapsle je mimořádně sympatický spot na Žižkově. Prostor v Bořivojově ulici, který vzniknul ve spolupráci s Okolo Gallery, je plný krásných věcí. Koupíte tady manšestráky šité na Žižkově z českých materiálů, můžete si zadat výrobu pohorek na míru nebo pořídít třeba jako dárek japonský kapsář, ACME píšťalku nebo samolepky s kreslenými angličáky.

Stojí za tím Jakub Štěch, kterého jsme nechali, aby nám Kapsli trošku představil.

Kdy Kapsle vznikla?

Před dvěma lety se nám naskytla možnost pronájmu staré vrátnice v Kapslovně, proto jsme obchod pojmenovali Kapsle. Máme hodně široký sortiment a i vlastní produkci oblečení z českého materiálu, které vyrábíme lokálně.

Šijete hlavně kalhoty-manšestráky.

A bundy, ať z manšestru, nebo z moleskinu. Měli jsme možnost odebírat materiál z tkalcovny na severu Čech, funguje od roku 1777 ve Varnsdofru a protože naše rodina pochází z Lužických hor, měli jsme k fabrice blízko. 

 

Vaše oblečení je unisex?

Ano, vycházíme ze střihu pánských kalhot 50. let a liší se jen velikostí.

Leccos i dovážíte.

Jsme distributoři několika značek: Basshu Japan, což je rodinná firma z Ósaky, která vyrábí interiérové doplňky, deky, povlečení a kapsáře. Potom máme Acme, což je anglický výrobce píšťalek z Birminghamu, dělali třeba píšťalky pro posádku Titaniku, nebo vůbec první píšťalku pro londýnské policisty, fungují od roku 1870 a pořád vyrábějí repliky původních výrobků.

Viděla jsem tu i pohorky…

To je naše spolupráce s Vladimírem Makarou, který je šije ručně. Lidem tady vezmeme míru a on je pro ně vyrobí na zakázku. Je to tradičně vyráběná kožená bota, kterou jsme s Makarou navrhli přímo pro náš obchod.

Stickers s autíčky…

To je věc z připravované výstavy výtvarníka Štěpána Adámka – voskovkami nakreslené klasické angličáky. Teď vzniklo 30 takových obrazů, kde jsou angličáky od 60. let po současnost. Jsem sběratel autíček a obchoduji s nimi a tohle je výběr z mé sbírky. Samolepky jsme vydali jako merch před březnovou výstavou.

Ještě něco?

Máme i pařížskou značku Bonhomme, to je firma, která vyrábí šátky: dokonalé repliky takzvaných escape scarves (ukazuje šátek s mapou), únikových šátků. Ty používali piloti RAF za druhé světové války a měli na nich mapy oblastí, nad kterými létali… 

No a pak se tu dá najít i spousta dalších věcí, nových i starých… a stavíme kola. O tom si povíme příště.

 

Kapsle

Bořivojova 77, Praha 3

Otevřeno Po-Pá 10 – 19

www.kapsle13.com

https://www.instagram.com/kapsle_13/

 

Comments

comments

Vyhledat