Co je v Praze zadarmo v listopadu 2022

Expozice
Expozice "Přesunuté pavilony na Výstavišti" na Bruselské cestě u vstupu ze Stromovky mapuje historii vybraných veletržních pavilonů. (Foto: interiér Hanavského pavilonu)

Aktuální akce bez vstupného v Praze.

Průběžně doplňujeme o nové akce, sledujte tuto stránku i stránku Co je v Praze zadarmo na Facebooku !

(aktualizováno 22. listopadu 2022)


19.10. – 31.1. Tematický prostor E. T. A. Hoffmann aneb Génius Hrůzy, Goethe-Institut

Mystika, pohádkové motivy i fantaskní svět: to vše najdete v díle královeckého rodáka E. T. A. Hoffmanna (1776—1822), pro nějž je typický hrůzostrašný děj a sžíravá satira. U příležitosti 200. výročí autorova úmrtí připravil Goethe-Institut ve spolupráci s vydavatelem Martinem Jirouškem tematický prostor E. T. A. Hoffmann aneb Génius hrůzy a pestrý doprovodný program.

31.10. – 6.11 Týden Akademie věd ČR

Největší vědecký festival v Česku představí to nejlepší ze světa výzkumu přístupnou – zábavnou i poučnou – formou. Lidé můžou zajít do některého z ústavů na dny otevřených dveří, které většinou provází samostatný bohatý program. Kromě ústavů Akademie věd se otevřou i dveře sídla na Národní v Praze a program se tam ponese v duchu oslav stého výročí Orientálního ústavu AV ČR. 

2.11. 18:00 Německý filmový horor a jeho historie PŘEDNÁŠKA

V pražském Goethe-Institutu proběhne 2. listopadu od 18:00 přednáška věnovaná německému filmovému hororu a jeho historii. Nakladatel Martin Jiroušek a autorka, překladatelka Tereza Semotamová během ní provedou návštěvníky výstavou E. T. A. Hoffmann aneb Génius hrůzy, která připomíná 200. výročí úmrtí legendárního německého mistra hororu a fantastiky.

2.11 18.00 Praha zítra: Jak Vltavská filharmonie promění Prahu?, CAMP Praha DISKUZE

Co všechno nabídne nové filharmonie? Na jaké aktivity bude možné využít budovu i její okolí? Komu všemu může filharmonie sloužit? Jak moc promění nové kulturní centrum v Holešovicích Prahu?

2.11 19.00 Město, které běží na datech, CAMP Praha PŘEDNÁŠKA

Jaká jsou nejdůležitější data pro plánování města? Jak probíhá a co přineslo poslední sčítání lidu? Bez kterých datových podkladů se žádný architekt neobejde? A jak mohou data vypadat, když se promění v uměleckou instalaci? Přijďte na večer věnovaný datům. O své zkušenosti a nápady se podělí přímo ti, kdo data pravidelně používají ke své práci.

2.11.| 18:00 Hana Lundiaková, Dům čtení (Ruská)

Hana Lundiaková (1978) se narodila v severovýchodních Sudetech v Broumově, Vydala ceněné knihy Vrhnout (2010), Černý Klarus (2012) a Imago. Ty trubko! (2014)- nominace na Magnesia Litera a Českou knihu roku. 

06.11. 10:00 Karlínský street food festival 2022  GASTRO

Poslední Karlínský street food festival letošní sezony. Opět vás čeká spousty skvělého jídla a pití od těch nejlepších street food profesionálů a jako bonus představení arménské kuchyně a jejich kultury.

Krištof Kintera: Sochy domů a Dívka s holubicí  (vernisáž 8.11.) VÝSTAVA

Vstup do parku na Klárově naproti Kunsthalle Praha je zároveň branou do sochařského mikroměsta umělce Krištofa Kintery, který zde zasadil sochy domů – sedm pražských realizací z druhé poloviny minulého století. Betonové miniatury budov citlivě vložené do nerovného terénu dohromady odráží tradiční urbanistický celek, vycházející ze stávajících, zbouraných či utopických staveb. Nechybí v něm kostel, banka, televizní vysílač, obchodní dům, ústřední telekomunikační budova, sídliště ani hotel. 

8.11. 16:00 Vinohradské hřbitovy, Ústřední knihovna – Klubovna PŘEDNÁŠKA

Cyklus Pražské úterky tentokrát nabídne „dušičkové“ téma. Historička umění Vladislava Holzapfelová nám přiblíží historii Vinohradského hřbitova, strašnického krematoria a dvou sousedních pohřebišť – německého evangelického hřbitova a hřbitova strašnického krematoria.

10.11. 17:00 Korzo Pragovka IV. / Pragovka Gallery

Pragovka Gallery a The White Room Vás zvou ve čtvrtek 10. listopadu na další korzování Pragovkou. V rámci programu budete moct navštívit komentovanou prohlídku s umělci a kurátory probíhající výstavy Lidé jsou křehké bytosti, ale měkké cíle, zjistit, co u nás na rezidenci vytvořila umělkyně Tanya Shtykalo. Nebude chybět umělecká performance i program pro nejmenší s lektorem Martinem Vlčkem.

10.11. 17:00 Máte zakázku, Dům čtení (Ruská)    FILM

Řidička Uberu v USA, doručovatel jídla na kole v Číně, přepisovatel audia z Nigerie či britský hodinový manžel, přes všechny rozdíly mají jedno společné. Jejich pracovní život řídí aplikace v mobilním telefonu.

10.11 19.00 Praha zítra: Lanovky, CAMP Praha DISKUZE

Pražská hromadná doprava nejsou jen autobusy, trolejbusy, metro, tramvaje nebo vlaky. Dlouholetou tradicí jsou i zdejší lanovky. Jednu čeká rekonstrukce a jedna bude úplně nová a propojí tři městské části. Jaké budou vypadat nové vozy Petřínské lanovky nebo stanice nové trasy spojující levý a pravý břeh Trojské kotliny? A jak fungují obdobná propojení v zahraničí? Přijďte se podívat na prezentace vítězných návrhů a zapojit se do diskuze s architekty a zástupci Dopravní podnik hl. m. Prahy a IPR.

12.11. 10:00 – 19:00 Zimní Apetit piknik 2022, Novoměstská radnice Praha GASTRO

Na Zimním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců.  Těšte se na kuchařské show, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven bohatý program pro děti

14.11. 19:00 Prezidentská debata: Jak přesvědčit většinu?, Rock Café Praha

Jak si jednotliví kandidáti ve svých kampaních doposud vedou a kdo z nich má největší šanci přesvědčit většinu?Nejsou tři doporučená jména demokratickým blokem až příliš? A kdo se v březnu 2023 chopí prezidentského úřadu? Právě na tyto otázky budeme hledat odpovědi v pondělí 14. listopadu od 19:00 v divadelním sále v Rock Café.
Moderuje: Jindřich Šídlo
Hosté: Michal Horáček, Petros Michopulos, Světlana Witowská

15.11. 19.00 Rethink Architecture: Centrum, CAMP Praha PŘEDNÁŠKA

Je možné v centrech aplikovat šetrná řešení, jako je modro-zelená infrastruktura či obnovitelné zdroje energie? A jak vyvážit potřeby místních obyvatel i návštěvníků lokality? Jak šetrně zapojit prvky moderní architektury s historickou zástavbou? Čtvrtá přednáška ze série Jak se staví hotové město představí udržitelná řešení moderních projektů v historických zástavbách měst i jejich přínosy. Akce se koná pod záštitou České komory architektů.

16. do 20.11. Festival Das Filmfest – zdarma online! www.dasfilmfest.cz

16. ročník Festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest má za sebou úspěšnou cestu kinosály v Praze, Brně a Olomouci a od 16. do 20. listopadu nabízí speciální online edici. Zdarma zve ke sledování dvou desítek vybraných hraných a dokumentárních filmů jak z letošního ročníku, tak i na řadu dalších filmů, které se do kin na podzim naopak nedostaly.

KDYKOLI/ONLINE  Lenka Dusilová na Popmuseum Stage 

16. – 18.11. Symposion Gymnázia Jana Keplera  / symposion.gjk.cz VZDĚLÁNÍ

Symposion se tradičně koná v listopadu při oslavách Dne studentstva, vítáni jsou všichni a vstup je volný. Během tří dnů probíhají bloky různorodých přednášek doprovázených například koncertem studentských kapel, výstavami, promítáním filmů či divadlem. Můžete se těšit na hosty, jako je Milena Bartlová, Michael Romancov, Jakub Steiner nebo Martin Soukup. Více informací na symposion.gjk.cz.

17.11. Den volného vstupu do Národní galerie v Praze 2022 VÝSTAVA

VSTUP ZDARMA do sbírkových expozic Staří Mistři, Staří Mistři II, Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200⁠–⁠1550, 1796⁠–⁠1918: Umění dlouhého století, 1918⁠–⁠1938: První republika

17.11. Korzo Národní

Korzo Národní zve na oslavy revoluce rozmanitým programem na Národní třídě. Letos se vrací především živé umění, na které byli návštěvníci zvyklí během necovidových ročníků. Organizátoři ze spolku Díky, že můžem slibují pestré kulturní zážitky včetně autorských instalací, divadelních představení nebo koncertů.

17.11. 16:30 Koncert pro budoucnost 2022 KONCERT

Koncert pro budoucnost je občanské setkání a tradiční vrchol oslav sametové revoluce, které každá rok otevírá diskuzi o klíčových otázkách současnosti i společné budoucnosti.

18.11. 18.00 Architektura soužití: Bellevue di Monaco, CAMP Praha KINO, DISKUZE

Projekt Bellevue di Monaco se nachází v několika domech v centru Mnichova. Domy měly být původně zbourány za účelem postavení luxusních bytů, záměr města však zvrátila skupina aktivistů guerillovou rekonstrukcí jednoho z bytů. Následná migrační krize roku 2015 podnítila zformování oficiálního družstva, složeného z několika stovek místních obyvatel, které si domy pronajalo a přetvořilo je na multifunkční centrum. 
Janek Rous, Karolína Kripnerová, Vojtěch Sigmund / Česko / 2020 / 34 min / jazyk český, titulky anglické

Po projekci následuje diskuze se zakladatelem družstva Tillem Hofmannem.

18.11. 20.00 Bydlet proti všem, CAMP Praha KINO, DISKUZE

Jaké je to narodit se na ubytovně, prožívat v ní dětství a nakonec celý život s vlastní rodinou? Jaké je to chodit do práce a vypravovat děti do školy po noci strávené na matraci na zemi se štípanci od štěnic, ve věčném hluku a bez vlastní koupelny a kuchyně? Důstojné bydlení se stalo tržní komoditou, na kterou mnoho lidí jen těžko dosáhne nebo jim není přístupné kvůli etnickému původu a hlubokým společenským předsudkům. Toho zneužívají majitelé dezolátních ubytoven, kteří nabízejí jedinou alternativu a usilují o státní příspěvky.

Tomáš Hlaváček / Česko 2021 / 89 min

Po projekci následuje diskuze s režisérem Tomášem Hlaváčkem.

19.11. 16.00 Architektura soužití: Bedřiška, CAMP Praha KINO, DISKUZE

Ostravská osada Bedřiška je dlouhodobě řazena k tzv. sociálně vyloučeným lokalitám. Bedřiška ovšem zdaleka nesplňuje charakteristiku vyloučené lokality, jak si je mnozí z nás představují. Lidé zde žijí rádi, osadu považují za svůj domov a společnými silami se snaží starat jak o vlastní domy, tak o veřejný prostor. Svépomocí zde vzniklo například komunitní centrum, kde obyvatelé připravují volnočasové aktivity pro děti, scházejí se zde a diskutují aktuální problémy. Postupem času se jejich úsilí stalo pozoruhodným příkladem občanského a komunitního aktivismu, díky kterému se podařilo vyjednat změny likvidačních plánů a prosadit naopak celkovou revitalizaci osady.

Janek Rous, Karolína Kripnerová, Vojtěch Sigmund / Česko / 2020 / 34 min / jazyk český, titulky anglické

Po projekci následuje diskuze s mluvčí osady Evou Lehotskou.

19.11 18.00 Architektura soužití: VinziRast-mittendrin, CAMP Praha KINO, DISKUZE

Třetí díl cyklu Architektura soužití představuje vídeňský projekt VinziRast-mittendrin, jehož motto zní „bydlet společně“. Domov v něm našli studenti, (bývalí) lidé bez domova a nově i uprchlíci.

Dům v centru města tak umožňuje prolínání, setkávání a dlouhodobé soužití rozdílných společenských vrstev se záměrem vzájemného obohacení, inspirace a pomoci. Vedle bydlení nabízí dům pracovní příležitosti, vzdělávací a kulturní aktivity, a to díky dobrovolnické spolupráci. Přes poměrně složité okolnosti vzniku a zprvu problematické přijetí v lokalitě, je dnes projekt VinziRast-mittendrin respektovaným a oblíbeným místem mnoha obyvatel nejen z přilehlého okolí a získal mnohá mezinárodní ocenění.

Janek Rous, Karolína Kripnerová, Vojtěch Sigmund / Česko 2022 / 52 min / jazyk český, titulky anglické

Po projekci následuje diskuze s architektem projektu Alexandrem Hagnerem.

19.11. 20.00 PUSH, CAMP Praha KINO

Proč si již nemůžeme dovolit žít ve vlastních městech? A kdo za to může? Turbulentní cesta po stopách prudce stoupajících nájmů a osobních tragédií. V tomto strhujícím dokumentu švédského režiséra Fredrika Gerttena se speciální reportérka OSN pouští do temných hlubin globální krize bydlení a sleduje tenkou hranici mezi lidskými právy a finančním ziskem.

Fredrik Gertten / Kanada, Švédsko 2019 / 92 min

19.11. Noc divadel, www.nocdivadel.cz

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu. Institut umění – Divadelní ústav koordinuje Noc divadel v České republice již od roku 2013. Největší divadelní svátek každoročně nabízí noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné.

19.11.2022 09:00 – 15:00 Prohlídka – Kryt Folimanka

Přijďte se podívat do jednoho z největších krytů civilní ochrany na území hlavního města Prahy. Rozloha bunkru je 1.332 m2 (je jednopatrový) a je tak největší podzemn stavbou na území Prahy 2. Kapacita krytu je 1.300 ukrývaných osob, které by v případě potřeby mohly v krytu přežít po dobu 72 hodin. Kryt je v dobrém technickém stavu, vytápěný, větraný (kvůli vlhkosti) a v případě nebezpečí může okamžitě sloužit svému původnímu účelu.

20.11  15:30-17:00 Pavel Karous – Vetřelci a volavky – veřejné umění doby socialismu v Pražské tržnici / Pražská tržnice

Komentovaná prohlídka od Vltavské po Pražskou tržnici, sraz v 15:30 ve vestibulu stanice metra Vltavská. Pavel Karous – sochař, pedagog a publicista v oblasti výtvarného umění ve veřejném prostoru. Autor projektu Vetřelci a volavky. Komentovaná prohlídka je určena pro všechny, kteří se zajímají o umění ve veřejném prostoru. Vstup na prohlídku je ZDARMA.

22.11. 19.00 Dreaming Walls: Inside the Chelsea Hotel, CAMP Praha KINO, DISKUZE

Legendární newyorský hotel Chelsea býval v 60. letech minulého století útočištěm nejslavnějších undergroundových umělců své doby. Stopy tu zanechala Patti Smith, Janis Joplin, Jim Morrison, Dylan Thomas, Allen Ginsberg, Bob Dylan nebo Jimi Hendrix. O nich ale tento film není. Temně poetický film s pohlcující atmosférou zachycuje možná jejich stíny, především je ale melancholickým portrétem fascinujícího, umírajícího ducha samotného hotelu, jehož udržují při životě jeho současní obyvatelé. Svérázné postavičky roztodivných nájemníků – umělců, pamětníků, šílenců a podivínů, kteří odmítli opustit hotel během jeho téměř desetileté rekonstrukce do podoby fádního „trendy“ místa. Díky nim zůstal Chelsea hotel ještě chvíli zachovaný jako svébytný organismus, v němž stále přežívají sny, přestože jeho zdi už trochu páchnou hnilobou a něco nového se z něj teprve rodí.

Maya Duverdier, Amélie van Elmbt / USA / 2022 / 80 min / jazyk anglický, titulky české

22.10. – 2.4. 2023 Neboj, neboj! , Atrium Žižkov VÝSTAVA

Výstavní projekt Neboj, neboj! provede návštěvníky strachem nejen jako obecným pojmem, ale zejména jako jejich osobní emocí. Pomůže (nejen dětem) nahlédnout hravě a kreativně fenomén strachu z různých úhlů pohledu.

22. 11. – 13. 2. 2023 Postiženi angličákem // Adámek Štěch / Kapsle 13, Bořivojova 77, Praha 3 – Žižkov

24.11. 19.00 Praha zítra: Modřanský cukrovar, CAMP Praha DISKUZE

Více než 140 let byl hlavní dominantou pravého modřanského břehu místní cukrovar. Bývalou továrnu na výrobu bílých homolí nahradí nová městská čtvrť, která v rámci několika etap nabídne téměř 800 nových bytů. Projekt počítá se zanecháním původního průmyslového komínu z pálených cihel, který tento bývalý brownfield dlouho spojoval se svou původní funkcí. Jak bude nová městská čtvrť vypadat?

Přijďte se seznámit s její podobou a diskutovat s architekty, developerem, zástupci města a dalšími odborníky.

Za účasti autorky Anny Durnové pokřtíme společně knihu, která hravou formou vysvětluje komplexní společensko-filozofické problémy: demokracii, soukromí a intimitu, ironii, roli vědy ve společnosti, organizaci zdraví a vzdělávání a pravidla s tím spojená.

26. 11. – 27. 11.  FRAME Prague Comics Art Festival, Divadlo X10, Charvátova 10/39, Praha 1

FRAME Prague Comics Art Festival je jediným komiksovým festivalem v Praze, zaměřeným na to nejlepší ze současného autorského komiksu, ilustrace a samovydavatelské tvorby. Cílem festivalu je představit veřejnosti malá nakladatelství, dynamickou komunitu autorů a tvůrčích kolektivů, kteří posouvají hranice komiksu a ilustrace.

28.11. Book in Progress #4 – konference o krásných knihách / CAMP a online

Po dvou letech se Book in Progress konečně otevírá veřejnosti! 28. listopadu od 10 hodin v Centru Architektury a Městského Plánování v Praze proběhne konference o knihách, jejich tvorbě a vydávání. Během dne se můžete těšit na několik přednášek a také na finálové kolo soutěže o papír a tisk, kde se utká 10 vybraných soutěžících.


To je zatím vše, ale přehled průběžně aktualizujeme – přijďte zas!

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám!

Comments

comments

Vyhledat