NG novými výstavami uctí památku 21. srpna. Vstup volný

21. srpna 1968 proběhla invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Národní galerie připomíná v den 50. výročí tento klíčový okamžik českých dějin 20. století.  Jak jinak než uměním.

… čekají vás nové výstavy
★ KOUDELKA: INVAZE 68 & archivní záběry Jana Němce
★ Jiří PETRBOK: Hořící srdce
★ Záhada ČAPKOVA koberce

… hudba
Vertigo
Tea Jay Ivo

… filmy
★ Nebeští jezdci
Pelíšky

… letní stage před Veletržákem a mnohem více.

★★★ V souboru fotografií Invaze 68 zachytil Josef KOUDELKA intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Prahy, náhlou katastrofu, která zásadně ovlivnila osudy obyvatel naší země. Soubor dnes patří ke klasickým dílům poválečné reportážní fotografie. Výstava a prostorová video instalace fotografií Josefa Koudelky a archivních záběrů Jana Němce je prezentována u příležitosti 50. výročí invaze a vychází ze stejnojmenné knihy, která byla dosud publikována ve dvanácti jazykových mutacích.

★★★ Výstavu Jiřího PETRBOKA tvoří čtyři základní témata spojená s domovem, od čistě osobní roviny po obecnější vnímání domova, jako specificky definovaného místa. To místo se postupně rozšiřuje a ze soukromí vcházíme do světa, který je bohatý, ale i nepřehledný a záhadný či dokonce strašlivý. Výstava představuje zejména nové práce, které dosud nebyly veřejnosti představeny.

★★★ Čintamani a ptáci, proslulá kobercářská povídka Karla ČAPKA, má jádro ve skutečném příběhu. Orientální koberce patřily mezi Čapkovy rozmanité koníčky. Sběratelský význam „bílého anatoláku“, koberce selendi se vzorem ptáků, rozpoznal Čapek v jednom pražském obchodě a byl by ho rád koupil, k prodeji však tehdy nedošlo. V roce 2014, asi devadesát let poté, co Čapek unikátní koberec obdivoval a nezískal, se jej podařilo zařadit do sbírek Národní galerie Praha. Především k zájmu Karla Čapka o orientální koberce se vztahují také další exponáty této mezioborové výstavy.

Vstup zdarma.
www.ngprague.cz

Comments

comments

Vyhledat