Irská DnB hvězda Zero T: Vypadá to, že jsme zachytili správnej moment

foto Chelone Wolf
foto Chelone Wolf

Po roce se koná další Shadowbox Open Air a headlinerem je tentokrát irský dnb producent Zero T.

 

Zero T je v drumandbassu pojem. V Dublinu, odkud pochází, formoval na konci 90. let tamní scénu. Jako producent si rychle vydobil respekt a za bezmála 20 let spolupracoval s velikány jako Calibre, Alix Perez, Fierce, Noisia. Před jeho sobotním vystoupením na Shadowbox Open Airu na pražské Štvanici.

Kdybych měl představit Zero T svý mámě několika slovy, co bych měl říct?

Plešatý, vousatý, irský drumandbass-guy.

Tvoje kariéra dnb producenta už jede 19 let. Když se ohlídneš do časů Bassbinu (irský label aktivní na přelomu tisíciletí – pozn. aut.), jaký se vynoří pocity?

Jsem moc hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Začalo to v roce 1996 jako klubová noc a vyvinulo se to v centrum irský dnb scény. Když jsme založili label, asi jsme netušili, jak velký dopad to bude mít na širší dnb scénu. Vypadá to, že jsme zachytili správnej moment. Metalheadz mě požádali, abych dal classics set na jejich legendárních Old Skool Sessions na posledním Notting Hill Carnivalu a letos chtějí, abychom to s Beta 2 zopakovali. To je největší kompliment, co mohl Bassbin movement dostat.

Jak se současná scéna liší – řekněme – od roku 2000?

Teď je to kompletně celosvětový fenomén, zatímco v začátcích byly všechny velký jména z Anglie. Když jsem začínal vydávat hudbu, byli tu ze zahraničních producentů akorát Marky, Calibre a Teebee. Co mi fakt chybí, je kultura vinyl shopů a řezaček dubplatů. Teď je celý svět propojený a o určitý věci jsme kvůli tomu přišli. Mám problém s tím, že tracky mají krátkou životnost. Dřív bývaly rok na dubplatech, než vyšly. Teď každý posílá tracky 4-6 týdnů před vydáním. Rozumím tomu, sám to taky dělám, ale fakt mi chybí starý časy Music House (kde se řezala většina dubplatů).

Za ty roky jsi spolupracoval skoro se všemi na scéně – ať už v collabech nebo jako remixér. Máš ještě někoho na wishlistu?

Měl jsem štěstí, že jsem mohl pracovat s nejlepšími na scéně. Když jsem začínal, nikdy by mě nenapadlo, že budu remixovat Dillinju, Lemona D nebo Goldieho! Je hodně lidí, se kterýma jsem o spolupráci mluvil, ale zatím k tomu nedošlo. DLR, Mako, Total Science, atd. Můžete se těšit na nový věci ode mě a Phase a GLXY, který brzo vyjdou.

Tvůj track Walk Away byl velký hit. Spolu s ním jsi pro drumandbass objevil vokalistu Steo. Jak vaše spolupráce začala?

Oba jsme z Dublinu a potkali jsme se přes společnýho známýho, který byl rezidentní Bassbin DJ. Steo tenkrát produkoval a rapoval v HipHopový skupině. Přehrál mi demo svýho zpěvu a já nemohl uvěřit, jak má výjimečný hlas. Další den přišel ke mně do studia a za pár hodin jsme udělali Refusal. Walk Away byl až potom, ale byl to první plně vokálový track, co jsme udělali.

Svoje poslední EP Baby Grand jsi vydal – možná překvapivě – na Lenzmanově North Quarteru. Hledal jsi label pro své už hotové soulful věci, nebo jsi přizpůsobil zvuk labelu?

Je to překvapivý? Dělám celý spektrum dnb vibes a nálad od začátku. Byl jsem vychovaný ve škole Doc Scotta a Kemistry a Storm. Vždycky reprezentovali všechny strany DnB ve svých setech a tak to podle mě má být. Taky jsem už dlouho dělal různý žánry, jen jsem neměl možnost je doteď vydat. Lenzman mě požádal, jestli bych pro něj udělal EP, takže všechny tracky jsem dělal s vědomím, že budou pro Nort Quarter. Jediná odchylka od mýho obvyklýho procesu byla, že jsem pozval Unitsouled, aby hráli na živý nástroje, což tomu dalo oproti mým dřívějším věcem novou dimenzi.

Jsi Ir žijící v Londýně, takže se musím zeptat na tvůj názor na Brexit.

Tohle řekl anglický komik a myslím, že to pro mě perfektně vystihuje Brexit 🙂 :

„Nedávno mi spolubydlící dělal šálek mátovýho čaje. Řekl: ‚chceš tam ten pytlík nechat, nebo ho dát ven?‘ A to bylo těžký rozhodnutí, protože když ho tam necháš, časem se chuť čaje zesílí. Může se zdát, že pytlík slábne, ale zase je součástí silnějšího šálku čaje. Ale když dáš pytlík ven, máš slabší čaj a pytlík putuje do koše.“

Je léto, jak si užíváš venkovní mejdany?

Miluju hrát v létě venku – je to úplně jiná energie, než v klubech. Hrát za svitu slunce nebo měsíce šťastným tancujícím lidem. Není moc lepších věcí.

Příští víkend přijedeš do Prahy, co tu chceš vidět, jíst a pít? 🙂

Přijedu o den dřív, abych si mohl pořádně prohlídnout město. Dřív jsem tu byl vždycky jen na 24 hodin a zatím jsem to tu moc neprozkoumal. Těším se na doporučení, co vidět, kde se najíst a tak!

V sobotu zahraješ na Shadowbox Open Airu, na co se máme těšit?

Trochu od všeho. Hraju všechny vibes, od deep liquidu po minimal rollery, sem tam proložím jumpupem a junglem. Neřeším, co budu hrát dokud nevidím crowd. Musíš hrát s lidma před sebou!

Díky a těšíme se!

 

SHADOWBOX OPEN AIR

Místo: Mystic Skatepark Štvanice

Datum: 25.8.2018

Předprodej: https://goout.net/…r-2018/phuc/

FB Event: https://www.facebook.com/…13632586926/

DJs:

ZERO T (Metalheadz, Integral, Quarantine, Dispatch)

+
2K
Akira
Anakin
Honey T
Koogi
M4Y4
Nitrous
Rudeboy
Stuart
Sweg
Vje

Více o akci: https://www.shadowbox.cz/press/10852-shadowbox-open-air-w-zero-t

Comments

comments

Vyhledat