Tipy na týden 16. – 22. září: Zažít město jinak, Noc literatury, Stop zevling

 

Foto: Ďáblický hřbitov je v mnoha směrech výjimečným –  je na světě jediným hřbitovem s kubistickým tvaroslovím, nachází se zde pohřebiště popravených a umučených v dobách represivních režimů a najdeme tu také první české přírodní pohřebiště Les vzpomínek i unikátní Luční hřbitov. Komentovaná prohlídka se koná 22. 9. v 10:30 hod., provede vás Kateřina Svobodová. Sraz účastníků je u hlavní brány do hřbitova (zastávka Sídliště Ďáblice). Foto Iveta Schovancová. 

 

Co neminout a kam zajít?

Náš výběr akcí na celý týden:

 

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce

 

18. 9. tata_bojs.doc / Divadlo Dobeška

20. 9. 18:00 Frankenstein | NT Live / Bio Oko 

Napínavá inscenace National Theatre se stala senzací nejdříve v Londýně a poté díky NT Live i po světě, kde ji v kinech vidělo skoro půl milionu diváků. Přenos byl natočen v březnu 2011. V režii oscarového Dannyho Boylea (Trainspotting, Milionář z chatrče) role Viktora Frankensteina a jeho Stvoření pravidelně alternovali Benedict Cumberbatch (Hamlet, BBC Sherlock) a Jonny Lee Miller (Jak prosté, Trainspotting). Oba za to získali cenu Olivier.

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

1. – 16. 9. Antická Štvanice 2024: Perseidy / Vila Štvanice

Mytický příběh Medusy, Persea, Andromedy a Polydekta z jiného úhlu pohledu. Perseova cesta hrdiny. Scénický koncert s živou hudbou. Protestsong proti maskulinním choutkám vládců světa. Velký příběh o pýše, ponížení, vzteku a revoltě. Perseidy v režii hostujícího Adama Steinbauera se divákům představí ve dnech 1.-16. září 2024 v západní špici ostrova Štvanice.

16. 9. Jim White + Marisa Anderson / MeetFactory

17. 9. Al Di Meola / Brno

17. 9. Lip Critic / Bike Jesus

17. 9. Zola Jesus / Meetfactory

19. 9. Asian Dub Foundation / Lucerna Music Bar.

19. – 21. 9. Divadelní festival Kutná Hora

Festival propojuje nezávislou scénu, zřizovanou sféru, studentské divadlo, ale nabízí také divadlo pro rodiny s dětmi, performance a další formáty.

20. 9. Lankum (IR) / ARCHA+, Praha

21. 9. Stop Zevling  / Praha Černý most

 

21 .9. Roar / Fuchs 2

21. 9, King Hannah / Underdogs‘

 

Spoustu dalších tipů na koncerty nejen v tomto týdnu najdete na protisedi.cz/koncerty

 

 

 

5. 9. – 5. 1. 2025 Antony Gormley / Pavla Melková / Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum přináší projekt silného tvůrčího sdílení mezi britským umělcem Antonym Gormleym a českou architektkou a autorkou poetických textů Pavlou Melkovou. Gormley i Melková se snaží zintenzivnit naše smyslové vnímání míst, která obýváme, a prohloubit naši reflexi způsobů, jakými vyplňujeme prostor a jak reagujeme na objekty kolem nás. Gormleyho sugestivní prostorové instalace a sochy jsou rámovány jeho kresbami a pohlcujícími obrazy vnímání prostředí, které ve svých poetických textech vytváří Melková. Jejich díla tak společně mapují a aktivují vnitřní, percepční a architektonické prostory.

od 2. 9.  UNIkátní / Čítárna Unijazz

Výstava grafiků z Uni magazínu: Michala Cihláře, Richarda Fischera a Jiřího Jandy.

5. 9. – 6. 10. Práce z jiného světa (František Skála, Martin Janecký) / Galerie U Betlémské kaple

Ze spojení sochaře Františka Skály a skláře Martina Janeckého vzniká unikátní série objektů, propojující Skálovu typickou radost z tvoření a Janeckého bravurní řemeslnou zručnost.

22. 8. – 22. 9. KOLÁŽ V ZAHRADĚ: KOČKA, PES A ŽELVA / Rothmayerova vila

Koláže autorů, kteří se připojili do otevřené mezinárodní výzvy. Při tvorbě svých děl se inspirovali zvířaty a jejich významnou rolí v rodině Rothmayerových. Vstup do zahrady na výstavu je zdarma.

16. 8. – 15. 10. 2024  ANDREA KALINOVÁ: POSLEDNÍ SNÍH / Artwall na nábřeží kpt. Jaroše

Výstava fotografií slovenské umělkyně Andrey Kalinové uprostřed léta přináší poněkud nečekaně téma lyžování. Na fotografiích jako ze zimní dovolené však místo sněhu dominuje bláto. V době zpráv o množících se extrémních výkyvech počasí, vedrech i silných bouřích je lyžování na blátě předzvěstí další zimy, která bude stejně jako léto poznamenána klimatickou krizí.

Labyrint / Zámek Troja

Neinvazivní umělecké intervence, interaktivní zóny a sezonní práce v zahradách Zámku Troja. „Oslovení umělci a umělkyně umísťují své práce do prostoru labyrintu tak, aby je návštěvníci mohli vnímat jako součást prostoru zahrady a jejího okolí. Díla tematizují jak prostor labyrintu, tak také sousedícího zámku a nabízejí možnost vnímat tato prostředí v nových souvislostech. Mezi umělci a umělkyněmi, jejichž díla je již nyní možné v labyrintu Zámku Troja potkat, jsou studenti uměleckých škol, ale třeba i jejich pedagogové.“

17. 8. se otevřela nová galerie:

 

26. 7. – 29. 9. Shapeshift Spaceship / MeetFactory

Projekt Shapeshift Spaceship ustavuje emancipační umělecký žánr transfuturismus a utváří science fiction vizi meziplanetární utopické queer budoucnosti osvobozené od nerovností, útlaku a předsudečnosti. Výstava v Galerii MeetFactory je hlavním výstupem široce pojatého spekulativního projektu, jehož dalšími kapitolami bude vydání hudební kompilace, doprovodné publikace a také srpnový hudební event/party v prostorách MeetFactory. Autorem výstavního projektu a textů je interdisciplinární umělec, kurátor a kritik Šimon Kadlčák.

 

26. 7. – 22. 9. Nová hmota: studenti a absolventi ateliéru kresby AVU Jiřího Petrboka / Galerie Portheimka

 

2. 7. 2024 – 1. 6. 2026 František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové / Bílkova vila

Výstava  představuje ranou tvorbu secesního symbolisty Františka Bílka. Sochařská díla, kresby, grafiky, autorské knihy a texty té doby zprostředkovávají Bílkovu osobitou interpretací křesťanství, jejímž základem je spirituální mystický svět symbolů a alegorií. Klíčem k porozumění jsou dvě zásadní Bílkovy autorské knihy z této doby – Stavba budoucího chrámu v nás (1908) a Cesta (1909).

 

31. 5. – 29. 9. / Maulbertsch pinxit. Zakázky Franze Antona Maulbertsche na Moravě a v Čechách / Arcibiskupský zámek Kroměříž

Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) náleží mezi nejvýznačnější představitele středoevropské malby pozdního baroka. S jeho jménem dnes můžeme spojit řadu významných realizací nástěnných maleb a oltářních obrazů v interiérech zdejších kostelů. Jeho nepřehlédnutelným epilogem se stala výmalba Filozofického sálu knihovny premonstrátského kláštera v Praze na Strahově. Výstavu s tvorbou tohoto výrazného malíře připravilo Muzeum umění Olomouc v Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kde také zanechal výraznou uměleckou stopu.

 

9. 2. – 22. 9. KAFKAESQUE /  Centrum současného umění DOX

Práce tří desítek mezinárodně uznávaných umělců ukazují, že Kafkovo dílo se svými odkazy na existenciální strachy a osobní úzkosti je pro naši dobu vysoce relevantní. Cílem této výstavkafkay není stavět nové pomníky opakující stará klišé, ale reflektovat Kafkovo dílo perspektivou současného světa, který se nachází v bodě, kde staré již neexistuje a nové se ještě nezrodilo.

Tady najdete další obrázky z výstavy Kafkaesque

Až do 24. listopadu trvá Bienále v Benátkách:

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy

 

 

18. 9. Noc literatury

Pražská část literární noci se uskuteční na Hradčanech a návštěvníci se mohou těšit na 22 čtení na atraktivních místech. Za zmínku stojí například Toskánský, Hrzánský, Arcibiskupský nebo Lobkowiczký palác, duchovní objekty jakými jsou Klášter kapucínů nebo Fortna – klášter bosých karmelitánů, či malebná zákoutí Nového Světa.

 

21. 9. Zažít město jinak / Různá místa

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti, jejichž podobu vytvářejí sami obyvatelé a obyvatelky daných lokalit. Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních.

 

22. 9. v 10:30 hod. – Procházka Ďáblickým hřbitovem

Procházka hřbitovem v mnoha směrech výjimečným. Podle návrhu arch. Vlastislava Hofmana je na světě jediným s kubistickým tvaroslovím, především se zde ale nachází pohřebiště popravených a umučených v dobách represivních režimů. Najdeme tu také první české přírodní pohřebiště Les vzpomínek a nyní i unikátní Luční hřbitov. Provede vás Kateřina Svobodová. Sraz účastníků je u hlavní brány do hřbitova (zastávka Sídliště Ďáblice).

Landscape festival 

Landscape festival je multioborová platforma, která více než deset let nabízí prostor pro diskuzi o kvalitě městské krajiny českých, moravských a slezských měst a obcí. Základní ideou festivalu je zvýšení povědomí o rozsahu, smyslu a významu oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře, umění a veřejnému prostoru.

 

Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat