Tipy na týden 23. – 29. září: Film a architektura, Lustr a Noc vědců

Foto: Festival Film a architektura uvede filmový debut Biancy Gleissenger 27 pater: Utopie Alterlaa. Režisérka poodkrývá fungování života v utopickém projektu sociálního bydlení Alterlaa, které se stalo „městem ve městě“ / Foto (c) Festival Film a architektura

Co neminout a kam zajít?

Náš výběr akcí na celý týden:

 

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce

25. 9. KineDok: Olympijský mezičas / Městská knihovna v Praze

24. – 29. 9. Festival Serial Killer

Mezinárodní televizní festival Serial Killer letos představí na tři desítky seriálových titulů z celé Evropy, diváky přivítá v Divadle Husa na provázku, Divadle na Orlí, Televizním institutu i Mahenově divadle. V programu projekcí představí hned tři české seriálové novinky, festival zahájí minisérie Studna od Voyo. Konferenci TV Days navštíví americká producentka oceňovaného seriálu The Bear.

26. 9. – 1. 10. Festival Film a architektura

Unikátní přehlídka filmů o architektuře, městech a designu nabídne na čtyři desítky celovečerních dokumentárních a hraných filmů i krátkometrážních snímků. Letošní podtitul „Divnosti a jinakosti“ je inspirován aktuálním výročím spisovatele Franze Kafky a dává prostor pro pochopení dosud přehlížených či jiných vrstev architektury.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

23. – 29. 9. Lunchmeat Festival 

„Advanced electronic music and new media entertainment.“

24. 9. Lunchmeat X ARCHA+: INFERNO by Louis-Philippe Demers & Bill Vorn / Archa+

Interaktivní show, ve které se můžete stát performerem*kou v robotickém těle nebo jen sledovat post-apokalyptickou scenérii inspirovanou Danteho Peklem. Kybernetický výzkum VS konceptuální robotika!

25.9. Mats Gustafsson / Punctum

 

26. 9. Toby Driver / Punctum

27. 9. Divadlo Husa na provázku: Sága rodu Marxů / Archa+

Co když Marx byl jeden z nás? Nejnovější inscenace slavné brněnské scény. Hrají: D. Buš, D. Teleky, M. Matulová, Z. Pechová, G. Štefanová, V. Hauser, V. Kuzník, D. Hřebíček, M. Benda. Režie: Jan Mikulášek

29. 9. Tommy Lefroy,/Futurum

 

Spoustu dalších tipů na koncerty nejen v tomto týdnu najdete na protisedi.cz/koncerty

 

 

 

26. 9. Podzimní Opening 2024 / Veletržní palác

Slavnostní zahájení podzimní výstavní sezony. Bude se otevírat první retrospektivní výstava fotografií Libuše Jarcovjákové a součástí openingového programu bude i otevření instalace „24–74–24: Pražský Veletržní palác” umístěné v přízemním prostoru Korza. Instalace představí významná výročí této ikonické budovy. Během podzimního Openingu, který proběhne ve čtvrtek 26. září od 19.00 budou ve Veletržním paláci pro návštěvníky zdarma přístupné všechny výstavy i stálé sbírky NGP, které se v budově nacházejí. Součástí večerního programu bude i audiovizuální performance Noise and Cries, kterou vytvořil projekt Bela.

Nová galerie Game on Gallery

V Kolowratském paláci otevřela své brány veřejnosti Game on Gallery, která se stala se prvním výstavním prostorem na světě, jenž hostí prestižní World Sports Photography Awards (WSPA).  V prostorách galerie je nainstalováno 100 fotografií z 25 sportů, které porotci vybrali z tisíců přihlášených do soutěže WSPA v letošním roce.

5. 9. – 5. 1. 2025 Antony Gormley / Pavla Melková / Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum přináší projekt silného tvůrčího sdílení mezi britským umělcem Antonym Gormleym a českou architektkou a autorkou poetických textů Pavlou Melkovou. Gormley i Melková se snaží zintenzivnit naše smyslové vnímání míst, která obýváme, a prohloubit naši reflexi způsobů, jakými vyplňujeme prostor a jak reagujeme na objekty kolem nás. Gormleyho sugestivní prostorové instalace a sochy jsou rámovány jeho kresbami a pohlcujícími obrazy vnímání prostředí, které ve svých poetických textech vytváří Melková. Jejich díla tak společně mapují a aktivují vnitřní, percepční a architektonické prostory.

od 2. 9.  UNIkátní / Čítárna Unijazz

Výstava grafiků z Uni magazínu: Michala Cihláře, Richarda Fischera a Jiřího Jandy.

5. 9. – 6. 10. Práce z jiného světa (František Skála, Martin Janecký) / Galerie U Betlémské kaple

Ze spojení sochaře Františka Skály a skláře Martina Janeckého vzniká unikátní série objektů, propojující Skálovu typickou radost z tvoření a Janeckého bravurní řemeslnou zručnost.

16. 8. – 15. 10. 2024  ANDREA KALINOVÁ: POSLEDNÍ SNÍH / Artwall na nábřeží kpt. Jaroše

Výstava fotografií slovenské umělkyně Andrey Kalinové uprostřed léta přináší poněkud nečekaně téma lyžování. Na fotografiích jako ze zimní dovolené však místo sněhu dominuje bláto. V době zpráv o množících se extrémních výkyvech počasí, vedrech i silných bouřích je lyžování na blátě předzvěstí další zimy, která bude stejně jako léto poznamenána klimatickou krizí.

Labyrint / Zámek Troja

Neinvazivní umělecké intervence, interaktivní zóny a sezonní práce v zahradách Zámku Troja. „Oslovení umělci a umělkyně umísťují své práce do prostoru labyrintu tak, aby je návštěvníci mohli vnímat jako součást prostoru zahrady a jejího okolí. Díla tematizují jak prostor labyrintu, tak také sousedícího zámku a nabízejí možnost vnímat tato prostředí v nových souvislostech. Mezi umělci a umělkyněmi, jejichž díla je již nyní možné v labyrintu Zámku Troja potkat, jsou studenti uměleckých škol, ale třeba i jejich pedagogové.“

26. 7. – 29. 9. Shapeshift Spaceship / MeetFactory

Projekt Shapeshift Spaceship ustavuje emancipační umělecký žánr transfuturismus a utváří science fiction vizi meziplanetární utopické queer budoucnosti osvobozené od nerovností, útlaku a předsudečnosti. Výstava v Galerii MeetFactory je hlavním výstupem široce pojatého spekulativního projektu, jehož dalšími kapitolami bude vydání hudební kompilace, doprovodné publikace a také srpnový hudební event/party v prostorách MeetFactory. Autorem výstavního projektu a textů je interdisciplinární umělec, kurátor a kritik Šimon Kadlčák.

 

2. 7. 2024 – 1. 6. 2026 František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové / Bílkova vila

Výstava  představuje ranou tvorbu secesního symbolisty Františka Bílka. Sochařská díla, kresby, grafiky, autorské knihy a texty té doby zprostředkovávají Bílkovu osobitou interpretací křesťanství, jejímž základem je spirituální mystický svět symbolů a alegorií. Klíčem k porozumění jsou dvě zásadní Bílkovy autorské knihy z této doby – Stavba budoucího chrámu v nás (1908) a Cesta (1909).

 

31. 5. – 29. 9. / Maulbertsch pinxit. Zakázky Franze Antona Maulbertsche na Moravě a v Čechách / Arcibiskupský zámek Kroměříž

Franz Anton Maulbertsch (1724–1796) náleží mezi nejvýznačnější představitele středoevropské malby pozdního baroka. S jeho jménem dnes můžeme spojit řadu významných realizací nástěnných maleb a oltářních obrazů v interiérech zdejších kostelů. Jeho nepřehlédnutelným epilogem se stala výmalba Filozofického sálu knihovny premonstrátského kláštera v Praze na Strahově. Výstavu s tvorbou tohoto výrazného malíře připravilo Muzeum umění Olomouc v Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kde také zanechal výraznou uměleckou stopu.

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy

 

 

20. – 29. 9. Festival ilustrace a komiksu LUSTR / Holešovická tržnice

Festival ilustrace a komiksu LUSTR, největší přehlídka svého druhu v Česku, představí špičkové české i světové ilustrátory a ilustrátorky. Letošnímu programu vévodí výstava s názvem Mimo proud, která návštěvníky zve do světa deseti okrajových komiksových žánrů.

 

25. – 26. 9. Old´s Cool Festival / Praha, Anděl

Proseniorská neziskovka Elpida navazuje na sérii mezigeneračních akcí, skrze které mění pohled na stáří a opět  pořádá na pražském Andělu OLD´S COOL FEST, na kterém se podílí zástupci několika generací. Hlavním motivem je mezigenerační porozumění a boj proti osamělosti.

 

27. 9. Noc vědců v Národním zemědělském muzeu 

Kolik chutí může mít obyčejná brambora? Proč by půda měla být v rovnováze? Kam směřuje pěstování rostlin? A jak dbát na welfare hospodářských zvířat? Nahlédněte do světa proměn v Národním zemědělském muzeu, které se na jednu noc změní v inspirativní centrum zemědělské vědy.

28. 9. Den hrdinů 2024 – přehlídka techniky integrovaných záchranných složek na Výstavišti

Přijďte se seznámit s prací integrovaných záchranných složek na Výstaviště.  V jeden den si můžete prohlédnout techniku a vozidla od Zdravotnické záchranné služby HMP, kolového obrněnce Pandur od armády ČR, policejní vrtulník, letištní speciál Panter, vyprošťovací tank Správy služeb HMP, mobilní sirénu a další unikáty.

 

28. a 29. 9. Dyzajn market Babí léto / Výstaviště Praha

 

29. 9. Jak mít rád periferii – Černý most

 

 

Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat