Tipy na týden 14. – 20. října: Das Filmfest, Nick Cave a vzpomínky na Petra Skoumala

Foto: Vzdálené laponské končiny i národ Sámů vám během festivalu Dny severu přiblíží snímek Historjá – Stehy Sámů.

 

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce

 

 

14. 10. 18:00 Pinocchio / Italský kulturní institut v Praze

V rámci 24. ročníku Týdne italského jazyka ve světě uvede Italský kulturní institut filmovou adaptaci jedné z nejslavnějších italských knih na světě, Pinocchia. Film, který režíroval Matteo Garrone a ve kterém učinkuje oscarový herec Roberto Benigni v roli Geppetta a mladý Federico Ielapi v roli nejslavnější loutky na světě, znovu přivádí na velké plátno Collodiho mistrovské dílo a jeho nezapomenutelné postavy, od kocoura a lišky po mluvícího cvrčka, od požírače ohně po vílu s tyrkysovými vlasy. Projekci uvedou Marialuisa Pappalardo, ředitelka IKI, a Monika Štefková, italianistka a překladatelka, autorka nejnovějšího českého překladu Pinocchia, který v loňském roce vydalo nakladatelství Leda. Pohovoří o postavě Pinocchia a jeho úspěchu za hranicemi Itálie, a zaměří se zejména na jeho význam v česky hovořícím prostředí.  Zdarma, nutná registrace!

15. 10. – 3. 11. Kino Brasil / Bio Oko

11. ročník festivalu Kino Brasil opět ukáže, že Brazílie není jen o fotbalu, sambě a karnevalu. Kromě filmové přehlídky se stejně jako každý rok návštěvnictvo může těšit na bohatý doprovodný program, který umožní pocítit brazilskou kulturu nablízko

 

16. – 20. 10. Festival Das Filmfest / Praha, Brno

Drama lásky Franze Kafky a Dory Diamant, příběh největšího manipulátora všech dob Josepha Goebbelse, dokumentární pocta legendární choreografce Pině Bausch i režijní debut herce Daniela Brühla – to je jen zlomek nabídky letošního ročníku festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest. Přehlídka hraných i dokumentárních snímků od předních režisérů i nastupujících tvůrců z Německa, Rakouska a Švýcarska zamíří v říjnu a listopadu do kin v Praze, Brně a Olomouci a předloží divákům jak díla reflektující aktuální společenská témata, tak pohledy do často temné minulosti zemí, z nichž filmoví tvůrci pocházejí.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT / Francouzský Institut


 

15. 10. The Staples Jr. Singers (USA) / Palác Akropolis

16. 10. Seun Kuti & Egypt 80 (Nigérie) / ARCHA+

 

16. 10. Seal / Pardubice, Enteria Arena

17. 10. Nick Cave / O2 Arena

17. 10. Gustavo Santaolalla / Obecní dům

17. – 19. Bauhaus Music / Bauhaus-Archiv, Berlin

18. 10. Einstürzende Neubauten /Forum Karlín

20. 10. José James / Brno

20. 10. Jontavious Willis (USA) / Palác Akropolis

20. 10. Joan As Police Woman / MeetFactory

Spoustu dalších tipů na koncerty nejen v tomto týdnu najdete na protisedi.cz/koncerty

 

 

 

10. 10.  – 13. 1. 2025 United Visual Artists (UVA): Strange Attractions / Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha a Signal Festival již potřetí společně odhalují nový projekt audiovizuálního umění. Publiku se představí dobře známý londýnský umělecký kolektiv United Visual Artists. Výstava Strange Attractions otevírá 10. října jako součást Galerijní zóny Signal Festivalu. UVA přináší rozmanité dílo, které spojuje nové technologie s tradičními médii. Vizuály připravovali třeba pro hudebníky Jamese Blakea nebo Massive Attack.

 

14. 10. – 3. 11. GALERIE JELENÍ / Strangers When We Meet

Prezentace tvorby Ateliéru nové estetiky katedry fotografie FAMU v Praze.

 

 

15. – 20. 10. Festival ART VR / Centrum současného umění DOX

 

27. 9.  – 30. 3. 2025 Libuše Jarcovjáková / NGP

Retrospektivní výstava představí tvorbu fotografky, která přes půl století přirozeně a živelně mapuje svůj život a blízké okolí. Výstava uvede stěžejní okruhy její bohaté fotografické tvorby: první volné cykly z Prahy ze sedmdesátých let minulého století věnované zkoumání vlastní identity, nočnímu životu a slavnému LGBTQ+ baru T-Clubu doplňují práce fotografky s romskou, vietnamskou a kubánskou menšinou z osmdesátých let 20. století. Výstava sleduje umělkyni, její úspěchy, nezdary a hledání sama sebe nejen v bývalém Československu, ale mapuje i její návštěvy Japonska, odchod do Západního Berlína, pád železné opony a návrat do Prahy v devadesátých letech.

 

5. 9. – 5. 1. 2025 Antony Gormley / Pavla Melková / Galerie Rudolfinum

Galerie Rudolfinum přináší projekt silného tvůrčího sdílení mezi britským umělcem Antonym Gormleym a českou architektkou a autorkou poetických textů Pavlou Melkovou. Gormley i Melková se snaží zintenzivnit naše smyslové vnímání míst, která obýváme, a prohloubit naši reflexi způsobů, jakými vyplňujeme prostor a jak reagujeme na objekty kolem nás. Gormleyho sugestivní prostorové instalace a sochy jsou rámovány jeho kresbami a pohlcujícími obrazy vnímání prostředí, které ve svých poetických textech vytváří Melková. Jejich díla tak společně mapují a aktivují vnitřní, percepční a architektonické prostory.

2. 7. 2024 – 1. 6. 2026 František Bílek: Cesta k Předsíni chrámové / Bílkova vila

Výstava  představuje ranou tvorbu secesního symbolisty Františka Bílka. Sochařská díla, kresby, grafiky, autorské knihy a texty té doby zprostředkovávají Bílkovu osobitou interpretací křesťanství, jejímž základem je spirituální mystický svět symbolů a alegorií. Klíčem k porozumění jsou dvě zásadní Bílkovy autorské knihy z této doby – Stavba budoucího chrámu v nás (1908) a Cesta (1909).

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy

 

 

14. 10. Křest alba Jan Burian: V HOREČCE / Malostranská Beseda

Písničkář, básník a prozaik Jan Burian natočil své nejnovější album jako osobní dopis, který vás přenese do světa komorní lyriky. Autor nahrál toto komorní album sám s klavírem, což dává písním neobyčejnou hloubku a autenticitu. Deska V horečce je více než jen sbírka písní, je to cesta, která vás pohltí a musíte ji zažít. Je určena těm, kdo hledají pravdu v jednoduchosti a krásu ve slovech. Album je oslavou života, radosti i melancholie, které Jan Burian umí mistrně zachytit. Nahrávka vznikla na základě básnické sbírky Zničehonic, která sama o sobě sklidila uznání, a Burian v ní otevírá své srdce a duši. Posluchač má jedinečnou možnost být svědkem této intimní cesty, putovat spolu s autorem a zároveň najít odpověď na otázku: Je možné skrze hudbu prožít básně života?

14. 10. 19:00  Narodíme se jen jednou: Vzpomínky na Petra Skoumala / Čítárna Unijazz

Letos 28. září to bude deset let, co zemřel Petr Skoumal – skvělý hudebník, skladatel, kamarád a partner, úžasný Člověk. K této příležitosti vznikl neformální komponovaný pořad plný vzpomínek, písní i básniček a neznámých textů v podání Petrovy manželky Ilony Svobodové a přátel a spoluhráčů z posledních let Petrovy hudební kariery Olina Nejezchleby a Norbiho Kovacse. Historky ze soukromého i hudebního a společenského života jsou doplněny fotografiemi z rodinného alba a dalších zdrojů. O kom se mluví, ten jako by neodešel.

15. 10. v 16:30 hod. – Procházka Vinohradským hřbitovem

Zavzpomínáme na Jiřího Šlitra, který by letos oslavil sto let, ale také na řadu dalších literátů, hudebníků, herců, výtvarných umělců a dalších osobností veřejného života, často mezinárodního významu, kteří jsou zde pochováni – rodinu prezidenta Václava Havla, sochaře Otto Gutfreunda, architekta Jana Kotěru, výtvarníka Jiřího Koláře a mnohé další. Provede vás Kateřina Svobodová. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka Vinohradské hřbitovy).

16. 10. – 8. 11.  Dny Severu

Letošním tématem Dnů severu  je periferie, ať už v doslovném, či přeneseném smyslu slova. V Praze a Brně se návštěvníci podívají na severský venkov, do vzdálených, řídce obydlených oblastí, k lidem na okraji společnosti i mezi příslušníky menšinových národů a subkultur. Jako každý rok festival přivítá několik severských spisovatelů, a to Örvara Smárasona z Islandu, Linu Nordquist ze Švédska a Katju Kallio z Finska.

 

17. 10. 19:00 Rethink Architecture: Zelený beton a cihly / CAMP Praha

Beton a cihly jsou základem většiny staveb po celém světě, avšak jejich výroba má výrazný dopad na životní prostředí, zejména kvůli vysoké spotřebě energie a přírodních zdrojů. Díky pokrokům v materiálovém výzkumu však nyní vznikají inovativní technologie, které umožňují recyklaci betonu a používání ekologičtějších alternativ, jako je například beton s příměsí konopí. V této přednášce se budeme zabývat také využitím mycelia – houbového materiálu – při výrobě stavebních prvků, které jsou biologicky odbouratelné a šetrné k přírodě.


Zahraniční tip: Ve Frankfurtu proběhne 76. ročník knižního veletrhu Buchmesse. Čestným hostem je itálie.



Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat