Co ve Frankfurtu?!

Frankfurt nad Mohanem není úplně turistický cíl, ale spousta lidí se tam dostane kvůli práci nebo při nějakém dalším cestování. Co tam tak podniknout, když už vás osud do těch končin zavanul?

Umění a kultura

Frankfurt má známé filmové muzeum. Mezi milovníky uměnií je ovšem vyhlášené zejména Städel Museum. Je mu 700 let a najdete v něm staré mistry i modernu.

Na břehu řeky v paláci s velkou zahradou najdete zásadní díla světového umění. Není tu přecpáno, je tu klid a můžete tu sytit své smysly celý den.

 

Milovníci Muncha, Klee, Böcklina nebo Feiningera tu najdou pastvu pro své oči a duše.

Paul Klee – The Lamb

 

Před nebo po návštěvě si mimochodem můžete podrobně prohlédnout digitální archiv muzea, který má i textové vyhledávání.

Procházky

Běh nebo vycházka kolem Mohanu může být docela hezká. Teď na podzim bývají občas vršky mrakodrapů v mlze, což má značný půvab.

Jídlo

Párky? Párky! Všude jsou párky.

I když má Frankfurt a okolí své gastro tradice, zatím se jich ještě nechytli influenceři a tak kromě pár pilných čtenářů průvodců do lokálních hospod chodí hlavně místní.

Naše tipy: V Gaststätte Atschel dostanete dost možná nejlepší párky, jaké jste kdy jedli; zelí, křen a chleba – a je to. Mají tu džbány i hořčičenky z tradiční hessenské keramiky a přijatelné ceny. A maličkou energickou hospodskou, která vše skvěle řídí. K tomu si můžete dát mošt, nebo jejich tradiční jablečné víno.

Gaststätte Atschel

Poblíž je podobně laděná, dřevem obložená hospoda Ebbelwoi Unser – i tady mají vlastní jablečné víno, párky – a další lokální specialitu, kterou je zelená omáčka. Až se Grüne Soße (v místním dialektu Grie Soß) chytnou hipsteři, influenceři a bydlenky, prohlásí ho za superpotravinu.

Detail výzdoby v Ebbelwoi Unser

Frankfurtská zelená omáčka spočívá v tom, že vezmete sedm bylinek – tradičně jimi jsou brutnák, kerblík, řeřicha, petržel, bedrník, šťovík a pažitka. Rozmixujete je v kysané smetaně, někde se přidává tvaroh.  Lehce osolíte a dokyselíte octem. To je celé – podává se s bramborami a vajíčky natvrdo. Klasická domácí kuchyně z lokálních surovin, tardičně se připravuje vždy najaře, ale jí se víceméně celý rok  – chutná to skvěle a je v tom spousta prospěšných látek.

Vajíčka by se mohla vařit méně dlouho, ale sos je super.

Samozřejmě můžete ochutnat spoustu mezinárodních jídel, na několika místech dostanete třeba moc dobrý ramen.

Ramen Jun je tak populární, že tu v čase obědů bývá frontička, ale doporučujeme si počkat, zejména vývar tu mají vynikající.

Palmy

Poslední tip směřuje do botanické zahrady Palmengarten. Jak napoví název jsou tu kromě venkovních expozic i skleníky s překrásnými palmami, ale i kaktusy a dalšími rostlinami.

Po dni stráveném prací nebo i objevováním umění je to skvělé místo, kde načerpáte uklidnění a radost. Hezký výlet!

Comments

comments

Vyhledat