Reportáž: Brazilská hostina jako kurz
Na našich sociálních médiích jsme vám slibovali reportáž z kurzu brazilské kuchyně. Martin Matys alias Mario z Brasileira U Zelené žáby vám na něm jednak ukáže, jak se v Brazílii vaří, jednak se dozvíte leccos o tamním životním stylu. Pojďme na věc!
Co to je:
Zážitkový kurz od Brasileira (patří pod Ambiente, takže vše probíhá v jejich školicí základně UM). Malá skupina účastníků si pod Mariovým vedením připraví několik chodů brazilské kuchyně a hlavně se hodně dozví o způsobu, jak se tam nakládá se surovinami – a které to vlastně jsou.
Kdy to je:
Termíny najdete na webu Ambiente.
Kolik to stojí:
5000 korun.
Jak to probíhá:
V UMu se nejdřív usadíte u stolu a poslechnete si pár úvodních slov. Pak se po dvojicích (buď v těch, ve který jste přišli, nebo v sestavených organizátory, pokud jste sami) přemístíte ke stanicím, kde je vařič, krájecí deska, pracovní plocha a první várka surovin. A můžete začít.
Co jsme vařili
Přesná náplň kurzu se může měnit; my jsme začali drinkem, což byla klasická caipirinha: speciálním dřevěným nástrojem rozmačkáte limety a třtinový cukr, přilejete cachaçu (brazilský rum) a protřepete s ledem. Hotovo. Cachaça se může používat i při vaření.
Typické znaky brazilské kuchyně
Prostota. Podle Maria, který byl v Brazílii mockrát a taky do restaurace vybíral tamější personál, je brazilská kuchyně především jednoduchá, jídla se dělají rychle a surovin nebývá moc.
Důležitá je příprava masa na ohni (i proto mají v Brasileiru grily zásadní roli), typicky se připravuje picanha, což je květová špička, hovězí maso s tukovým krytím. Důležitou roli mají fazole: my jsme si ke steaku připravili černé fazole, které doplňuje uzenina, ale taky ovoce – v našem případě pomeranče. Princip se neliší od naší čočky na kyselo, jen kyselost obstará ovoce a zahušťuje se rozmixovanými fazolemi.
Ovoce v Brazílii roste všude a je ho spousta, takže limetky, maracuja, mango a další plody využává spousta receptů včetně těch „chudinských“. Když uzrály na místě na slunci, jsou samozřejmě sladší a šťavnatější než ty, co seženeme běžně u nás.
Zelenina se používá ta, kterou známe i u nás – cibule, rajčata, paprika… Salsa z jejich různých kombinací – zelenina, ocet, cukr, případně bylinky – je velice populární, a i my jsme si připravili velmi jednoduchou omáčku, která se hodí celkem ke všemu.
Maso (kromě hovězího, které často připravují vcelku, jak jsme viděli i v Umu) často doplňují mořské plody, ochutnali jsme velmi jednoduché smažené krevety, které se dělají dokřupava, celé v oleji, a jedí se s majonézou. Má to asi milion kalorií, ale jsou strašně dobré. Fajn ej i pečený losos, opět se připravuje velký kus masa a doplní se jižanskými přílohami.
Pečivo? To byla nekorunovaná hvězda večera. Nadýchané bochánky pão de queijo jsou v Brazílii prý všudypřítomné a nám ohromně zachutnaly. Jsou přirozeně bezlepkové, protože sestávají v podst atě jen z maniokové mouky a sýra typu parmazán. Důležité je smíchat hrubou a hladkou mouku, protože každá dělá něco trochu jiného. Pão patří mezi jídla typu „ještě jeden ještě jeden aaaaa už došly“ a upéci si je je hračka.
Dezerty: Sladkou tečkumůže obstarat třeba zmrzlina. Oblíbené je smíchat hotovou vanilkovou zmrzlinu v mixeru s ovocem. Jak se dalo předpokládat, výsledná polotekutá dobrota je výborná. A při pojídání jednotlivých chodů hostiny si poslechnete něco o brazilském životě. Fajn!
Kam dál
Na další kurz na jiné téma a nebo třeba na zážitkovou vycházku po různých podnicích Ambiente:
https://darkovapoukazka.ambi.cz/zazitky/hostina-z-brasileira