Reportáž: Zakus Ambiente
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/zakus.jpg)
Zakus Ambiente je výborný nápad. Vznikl z interních zdrojů: noví zaměstnanci Ambiente jsou bráni na „turné“ po jednotlivých podnicích sítě a poznávají restaurace, cukrárny, pivovar a další součásti firmy. Nekoho napadlo, že by se to dalo nabízet i pro zvídavou veřejnost – a vznikl tenhle neobvyklý a velmi lákavý počin.
Když se naskytla možnost se taky zúčastnit, neváhala jsem ani vteřinu.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1680-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Pec na chleba v Esce.
Co to je:
Procházka po několika podnicích ze sítě Ambiente. S ochutnávkami, samozřejmě. Pekárna Eska, nově otevřená restaurace Štangl, která se z Esky „oddělila“ a sídlí nad pekárnou, pivovar Dva kohouti, jídelna Kantýna, cukrárna Myšák a školicí středisko UM. Atraktivní kombinae už na první pohled. A co teprve až ochutnáme.
Kdy to je:
V řadě termínů, které si vyberete na webu Ambiente.
Kolik to stojí:
4500 korun.
Jak to probíhá:
Sejdete se před Eskou a s malou skupinkou vyrazíte na několikahodinovou štaci. A užijete si to. Pojďme se na to podívat blíž.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1665-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Eska shora.
Eska
Legendární karlínská pekárna, která proslula skvělými, hodně vypečenými chleby. Podíváte se, jak vypadá kvásek, nahlédnete do pece za půl druhého milionu, dozvíte se něco o mouce a jeden z chlebů bude na závěr akce váš – musíte si ho označit nožem. Na vaše otázky odpovídá šéfpekař Jarda Kozdělka. Celou akcí s vámi prochází průvodce Filip Trčka, kteý má na starosti spokojenost zákazníků.
Protip: protože z horní části Esky je restaurace Štangl, na signature brambory v popelu se teď chodí sem.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1668-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Krásná pec z Itálie.
Štangl
Šéfkuchař Esky Martin Štangl (reportáž z jeho kurzu vaření najdete tady) se z Esky přesunul nahoru a věnuje se hodně věcem jako je fermentace / kvašení, péče o vlastní byliny, nakládání do láků, výroba ochucovacích omáček garum a další věci, které působí inovativně a velmi zajímavě.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1713-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Špendlíky v láku.
Důraz je kladen na lokální zdroje včetně těch méně vídaných: jehličí nebo třeba špendlíky nakládané na způsob oliv.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1728-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Garumy
Ochutnali jsme garumy i slaný koblížek s rybkou, bylo to hodně zajímavé!
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1717-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Koblížek s rybkou
Dva kohouti
Volnou procházkou se přesouváme do karlínského pivovaru Dva Kohouti.
Tenhle podnik s výzdobou od Maskera není jen hospoda, ale skutečně tu pivo i vaří. Překvapilo mě, jak malý prostor na to mají, a podobně jsem se udivovala i na dalších místech – v přípravě je naštěstí větší prostor na Praze 7, kde může Ambiente pro své zákazníky vyrábět některé ze svých specialit.
Zájem o ně je velký a není divu: od piv přes chleba, maso až po sladkosti je tohle sice nákladnější, ale špičková záležitost.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1806-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Maskerovi kohouti na zdi
U Kohoutů ochutnáte několik hodně zajímavých piv a když budete chtít, můžete si je zkusit načepovat. Dozvíte se, jak zásadní je čistý půllitr a mrknete i do zázemí podniku. Piva tu mají označená podle hořkosti (jednotky IBU), což vám o chuti poví víc než stupňovitost.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1804-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Piva vařená na místě
Kantýna
Nastává chvíle, kdy se opravdu hodně najíte. Kantýna je zaměřená na maso a čekají vás hody. Jejich vyhlášené carpaccio je možná nejelepší, co v Praze dostanete. Během výkladu o tom, jak se v budově bývalé banky provozuje originální restaurace, porovnáte stařený a vyzrálý tatarák, ochutnáte znamenitá kuřecí jatýrka a srdíčka na majoránce, taky vepřové a hovězí trhané maso, steaky z čestru a přeštíka, a k tomu je samozřejmě k dispozici chleba a zelenina – kyselá i teplá.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1836-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Tataráky
Ta kyselá zelenina je mimochodem top. V přidruženém obchodě si ji můžete koupit domů. I zde můžete nahlédnout do zákulisí a samozřejmě pokládat všetečné dotazy.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1832-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Carpaccio. Nejlepší ve městě?
Tip: Všechna jídla si můžete nechat zabalit s sebou. Něco chutná nejlépe na místě, ale třeba pečený krk si můžete směle vzít s sebou a v klidu ho doma nabídnout rodině.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1821-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Výdej!
Myšák
Nadšeni masem vyrážíme na dezert. Za pár minut zkoumáme cukrárnu Myšák. V patře sídlí výrobna, dole se sedí u kávy a sladkostí. Opět mě překvapuje, na jak malém prostoru se dá vyrobit tolik věcí a v docela úctyhodném množství. Dozvídáme se, jaké suroviny se tu používají a jak se sháněji, zkusíme si plnit kremrole a ochutnáváme oříškové pasty. Dole nás čeká káva, signature dobrota – buchtičky s krémem – a výklad o tom, ja cukrárně paradoxně pomohly pandemické mimořádnosti: díky chytrému nápadu nabízet dorty bez objednání s sebou se zvedla poptávka a z podniku, který od svého otevření běžel trochu rozpačitě, se stala vyhlášená cukrárna na nejvyšší úrovni. Pokud jste na základce ohrnovali nos nad buchtičkami s krémem, poznáte úplně jiný level, a i pokud jste si mysleli, že vás nezajímá větrník, asi změníte názor.
Tip: jejich dorty – ve velkém balenní i po jendotlivých porcích – nabízí Rohlík. Jiní dopravci prý nezvládnou tak rychle zavážet mimo Prahu.
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1854-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Myšák
UM
V prostoru pro konání různých kurzů pro profesionály i veřejnost naše pouť končí. Dostanete tu jednak originální drink (twist na irskou kávu), jednak vám sem přivezli „váš“ chlebík z Esky. Možná budete mít chuť ci to dát ještě jednou dokola. Super zážitek!
![](https://protisedi.cz/wp-content/uploads/2024/02/IMG_1881-ve-stredni-velikosti.jpeg)
Drink na závěr.
https://www.umumum.cz/udalosti/zakus-ambiente