Reportáž: Zakus Ambiente

Zakus Ambiente je výborný nápad. Vznikl z interních zdrojů: noví zaměstnanci Ambiente jsou bráni na „turné“ po jednotlivých podnicích sítě a poznávají restaurace, cukrárny, pivovar a další součásti firmy. Nekoho napadlo, že by se to dalo nabízet i pro zvídavou veřejnost – a vznikl tenhle neobvyklý a velmi lákavý počin.

Když se naskytla možnost se taky zúčastnit, neváhala jsem ani vteřinu.

Pec na chleba v Esce.

Co to je:

Procházka po několika podnicích ze sítě Ambiente. S ochutnávkami, samozřejmě. Pekárna Eska, nově otevřená restaurace Štangl, která se z Esky „oddělila“ a sídlí nad pekárnou, pivovar Dva kohouti, jídelna Kantýna, cukrárna Myšák a školicí středisko UM. Atraktivní kombinae už na první pohled. A co teprve až ochutnáme.

Kdy to je:

V řadě termínů, které si vyberete na webu Ambiente.

Kolik to stojí:

4500 korun.

Jak to probíhá:

Sejdete se před Eskou a s malou skupinkou vyrazíte na několikahodinovou štaci. A užijete si to. Pojďme se na to podívat blíž.

 

Eska shora.

Eska

Legendární karlínská pekárna, která proslula skvělými, hodně vypečenými chleby. Podíváte se, jak vypadá kvásek, nahlédnete do pece za půl druhého milionu, dozvíte se něco o mouce a jeden z chlebů bude na závěr akce váš – musíte si ho označit nožem. Na vaše otázky odpovídá šéfpekař Jarda Kozdělka. Celou akcí s vámi prochází průvodce Filip Trčka, kteý má na starosti spokojenost zákazníků.

Protip: protože z horní části Esky je restaurace Štangl, na signature brambory v popelu se teď chodí sem.

Krásná pec z Itálie.

Štangl

Šéfkuchař Esky Martin Štangl (reportáž z jeho kurzu vaření najdete tady) se z Esky přesunul nahoru a věnuje se hodně věcem jako je fermentace / kvašení, péče o vlastní byliny, nakládání do láků, výroba ochucovacích omáček garum a další věci, které působí inovativně a velmi zajímavě.

Špendlíky v láku.

Důraz je kladen na lokální zdroje včetně těch méně vídaných: jehličí nebo třeba špendlíky nakládané na způsob oliv.

Garumy

Ochutnali jsme garumy i slaný koblížek s rybkou, bylo to hodně zajímavé!

Koblížek s rybkou

Dva kohouti

Volnou procházkou se přesouváme do karlínského pivovaru Dva Kohouti.

Tenhle podnik s výzdobou od Maskera není jen hospoda, ale skutečně tu pivo i vaří. Překvapilo mě, jak malý prostor na to mají, a podobně jsem se udivovala i na dalších místech – v přípravě je naštěstí větší prostor na Praze 7, kde může Ambiente pro své zákazníky vyrábět některé ze svých specialit.

Zájem o ně je velký a není divu: od piv přes chleba, maso až po sladkosti je tohle sice nákladnější, ale špičková záležitost.

Maskerovi kohouti na zdi

U Kohoutů ochutnáte několik hodně zajímavých piv a když budete chtít, můžete si je zkusit načepovat. Dozvíte se, jak zásadní je čistý půllitr a mrknete i do zázemí podniku. Piva tu mají označená podle hořkosti (jednotky IBU), což vám o chuti poví víc než stupňovitost.

Piva vařená na místě

Kantýna

Nastává chvíle, kdy se opravdu hodně najíte. Kantýna je zaměřená na maso a čekají vás hody. Jejich vyhlášené carpaccio je možná nejelepší, co v Praze dostanete. Během výkladu o tom, jak se v budově bývalé banky provozuje originální restaurace, porovnáte stařený a vyzrálý tatarák, ochutnáte znamenitá kuřecí jatýrka a srdíčka na majoránce, taky vepřové a hovězí trhané maso, steaky z čestru a přeštíka, a k tomu je samozřejmě k dispozici chleba a zelenina – kyselá i teplá.

Tataráky

Ta kyselá zelenina je mimochodem top. V přidruženém obchodě si ji můžete koupit domů. I zde můžete nahlédnout do zákulisí a samozřejmě pokládat všetečné dotazy.

Carpaccio. Nejlepší ve městě?

Tip: Všechna jídla si můžete nechat zabalit s sebou. Něco chutná nejlépe na místě, ale třeba pečený krk si můžete směle vzít s sebou a v klidu ho doma nabídnout rodině.

Výdej!

Myšák

Nadšeni masem vyrážíme na dezert. Za pár minut zkoumáme cukrárnu Myšák. V patře sídlí výrobna, dole se sedí u kávy a sladkostí. Opět mě překvapuje, na jak malém prostoru se dá vyrobit tolik věcí a v docela úctyhodném množství. Dozvídáme se, jaké suroviny se tu používají a jak se sháněji, zkusíme si plnit kremrole a ochutnáváme oříškové pasty. Dole nás čeká káva, signature dobrota – buchtičky s krémem – a výklad o tom, ja cukrárně paradoxně pomohly pandemické mimořádnosti: díky chytrému nápadu nabízet dorty bez objednání s sebou se zvedla poptávka a z podniku, který od svého otevření běžel trochu rozpačitě, se stala vyhlášená cukrárna na nejvyšší úrovni. Pokud jste na základce ohrnovali nos nad buchtičkami s krémem, poznáte úplně jiný level, a i pokud jste si mysleli, že vás nezajímá větrník, asi změníte názor.

Tip: jejich dorty – ve velkém balenní i po jendotlivých porcích – nabízí Rohlík. Jiní dopravci prý nezvládnou tak rychle zavážet mimo Prahu.

Myšák

UM

V prostoru pro konání různých kurzů pro profesionály i veřejnost naše pouť končí. Dostanete tu jednak originální drink (twist na irskou kávu), jednak vám sem přivezli „váš“ chlebík z Esky. Možná budete mít chuť ci to dát ještě jednou dokola. Super zážitek!

Drink na závěr.

https://www.umumum.cz/udalosti/zakus-ambiente

 

 

Comments

comments

Vyhledat