Aktualizujeme: Jak se zabavit, když musíte zůstat doma

Image by <a href=Pexels from Pixabay">
Image by Pexels from Pixabay

Ať už jste mezi nešťastníky, kteří jsou v karanténě, nebo vám běžný provoz znemožnilo něco jiného, máme pár rychlých tipů, jak se zabavit doma a třeba se něco naučit. Většina našich návrhů vyžaduje internet, ale leccos se dá stáhnout i pro případ, že vaše připojení není tip top. Podívejte se i na naše tipy, co dělat s dětmi.

Sledujte naši hlavní stránku, kam každý den přidáváme tipy na jednotlivé akce, a naše sociální média. Pod hashtagem  #protisedidoma  najdete tipy na to, co doma taky dělat.

NOVINKA:

Připravili jsme pro vás souhrnný rozcestník, protože aktivit na doma přibylo tolik, že už se nám do původního formátu nevešly. Najdete ho tady:

 

 


Přečtěte si i náš původní článek s přehlednými tipy na doma:

 

 

1) Filmy online

Nejen Netflix, HBO a další služby. Koukněte s ena pár dobrých filmů a podpořte tak jejich tvůrce. Pokus vás třeba zajímá, jaké filmy jsou nominované na České lvy, zkuste DAFilms, kde je do 15. března „lví“ speciál. A pak je tu spousta dobrých filmů na Aerovodu.

2) Eknihy

Do čtečky, do počítače i do mobilu (apka Kindle je váš kamarád). Naším oblíbeným dobrým zdrojem jsou kromě Amazonu české Kosmas a Palmknihy. Mnoho eknih v češtině získáte ZDARMA třeba na stránkách Městské knihovny (ke stažení v běžných formátech zde) – podrobněji v článku:

 

3) Audioknihy

Do uší kdekoli. One Hot Book, Audiotéka i Kosmas vás potěší. Nově je na trhu značka Voxi patřící pod Albatros Media.

4) Jazykové kurzy

Online jazykové kurzy – často zdarma – a promyšlené výukové aplikace jako Duolingo a další: Skvělá věc. Tady jsme se na ně před časem podívali podrobně, článek aktualizujeme.

 

5) Online vzdělávání

Máte víc času a chcete pro sebe něco udělat? Zkuste třeba onlinbe kurzy na Udemy nebo Futurelearn. Pokud vás chytnou, třeba se pustíte i do regulérního online studia. I přední světové univerzity nabízejí dnes výuku přes internet, Harvard má dokonce leccos zdarma (tady), další fajn rozcestník je Getsmarter a Open Culture, kde najdete i filmy a další kulturu (a tisíc audioknih).

6) Hobby!

Máte koníčka? Vylepšete ho s pomocí online kurzů!

Naučte se plést nebo své základy doplňte o další techniky (třeba podle návodů z youtube), podle videa se můžete zlepšovat také v další spoustě koníčků nebo zkoumat nové. Co takhle základy kaligrafie?

Nemůžete si dojít do obchodu pro pomůcky?

Máte-li tužku, případně barvičky, zkuste aspoň kresbu a malbu! Návody na kresbu tužkou najdete v těchto podrobných tutorialech nebo třeba tady:

7) Poslouchejte podcasty!

Velký trend poslední doby. Přenosné audio vám může zlepšit život. Tady nabízíme spoustu tipů na vybrané zábavné i poučné podcasty z celého světa:

8) Ukliďte!

A abychom nebyli až tak virtuální… tohle je hmotné někdy až moc. Udělejte doma pořádný pořádek, průvan, ostatně je skoro čas na jarní úklid. Úklid obydlí někdy spustí i jistý úklid v mysli.

Systematický úklid podle Mari Kondo, nebo intuitivní postup, to už je na vás – ale vyházet nepotřebné haraburdí, vymést kouty a vydrbat spáry je super. Zavést systém ukládání, který vyžaduje trochu se zamyslet, je v téhle době ideální.

Organizovat si knížky nebo třeba filmy (v knihovně i v počítači), konečně setřídit fotky z dovolené, probrat sklep… co vy na to?

9) Meditujte!

Meditace nabízí uklidnění v nejisté době. Doporučujeme zkusit se podívat na aplikace pro váš mobil (pro meditaci a relaxaci jich existují spousty), nebo prostě zadejte do googlu „jak meditovat“ a vypadne na vás nejméně tucet podrobných návodů v češtině. Jelikož je meditace podle všeho i velmi dobrá pro zdraví, může být právě teď super čas na to s ní začít.

Image by Milada Vigerova from Pixabay

10) Hrajte!

Tipy na snadné hry pro počítač pro ty, kdo moc nehrají. Nepotřebujete nadupaný stroj pro náročné hry. Máme i hry pro babičku!

11) Hýbejte se!

Moderní cvičení Cyberobics je mimořádně zdarma – vše najdete zde.

foto Cyberobics

12) Věda pro děti!

Podívejte se i na naše tipy pro děti – zkuste třeba zábavné pokusy:

Comments

comments

Vyhledat