Co s dětmi o jarních prázdninách? Pošlete je na výlet do Minecraftu

makeITtoday_Minecraft
makeITtoday_Minecraft

Přemýšlíte, co s dětmi o jarních prázdninách, když na výlet na horách to nevypadá a k babičkám je z opatrnosti raději letos dát na hlídání nechcete? Pošlete je na online výlet do Minecraft světa. V jedné z nejoblíbenějších her všech dob se totiž podle odborníků na vzdělávání děti můžou naučit cenné dovednosti, které využijí v dalším vzdělávání i později v profesním životě.

Proč nechat děti hrát Minecraft?

 „Moderní hry vyžadují, aby u nich hráči hledali způsoby, jak kreativně řešit problémy. Pokud jde o vzdělávací hry, Minecraft je bezpochyby jednou z nejlepších. Děti se v něm učí základní principy programování, týmovou práci, strategické myšlení a myšlení v souvislostech, ale také při něm rozvíjí sociální kontakty a komunikaci. U hry tak získávají dovednosti, na jejichž rozvoj se na rozdíl od čtení a počítání ve školách zapomíná. Přitom jsou klíčové pro úspěšné další vzdělávání i kariéru,“ myslí si Ondřej Vošta, lektor kurzů digitálních dovedností makeITtoday.

S nastupující generací to není tak špatné

Nedávno médii proběhla zpráva, že hráč ve hře Minecraft postavil virtuální kopii hory Mount Everest v měřítku 1:1 a jeho postava pak vylezla na její vrchol. Minecraft totiž vytváří prakticky neomezené prostředí pro kreativitu, což potvrzuje i Václav Fořtík, ředitel Centra nadání o.p.s. „Už cca 10 let na campech a akcích zadávám vždy na hodinu až dvě kreativní zadání – vytvořit v prostředí Minecraftu poštu, lunapark, nádraží, perníkovou chaloupku… Nejenže jsou děti schopné splnit zadání, jsou schopné ho splnit natolik zajímavě, že skoro vždy překvapí originálním řešením, nápadem, novou funkčností… Pro mě je právě Minecraft potvrzením, že to s nastupující generací není tak špatné, spíše zatím neumíme dávat správná zadání a využívat možnosti, které nám technologie a hry dávají,“ říká.

Vezměte hraní za správný konec

Pokud vaše děti ještě počítačové hry nehrají, možná stojí za to zvážit, jestli byste jim tuto aktivitu neměli představit právě vy. Všechny děti se s hrami setkají dříve či později, je ale dobré využít šanci a přivést je k takovým, které je budou vhodně rozvíjet. Pokud chcete mít jistotu, že hraní vezmou za ten správný konec, přihlaste je na půldenní workshop Buď Minecraft mistr – nauč se modding. Na workshopech určených pro studenty od 8 do 12 let se pod vedením lektorů naučí, jak pomocí základů programování upravovat Minecraft svět. V nabídce makeITtoday je také víkendový intenzivní kurz a děti, které programování ve hře nadchne, mohou od 1. února pokračovat pololetním kurzem Programování a tvorba v Minecraft.

Workshopy a kurzy digitálních dovedností probíhají v prostorách makeITtoday na Praze 7, Praze 4 a také on-line. Půldenní workshop stojí 800 Kč (s Tech-Passem dostanete 3+1 workshop zdarma), pololetní prezenční kurzy stojí 1600 Kč měsíčně, online kurzy jsou za 1200 Kč měsíčně. Kromě programování se zaměřují například na práci s grafickými programy, tvorbu webu, programování s roboty, modelování a 3D tisk a další.

O makeITtoday:

Inovativní vzdělávací projekt makeITtoday vznikl v roce 2017. Vedle systematického vzdělávání v technických oborech se zaměřuje na rozvoj soft skills u studentů ve věku 8-18 let. Nabízí pololetní kurzy a workshopy zaměřené na programování, robotiku, vývoj mobilních aplikací, her, webu a mnohé další. Od roku 2019 pořádá také příměstské tábory. makeITtoday vychází z myšlenky, že v dnešním světě se již většina profesí neobejde bez znalosti digitálních technologií a do budoucna bude těchto povolání jen přibývat. Studenti by si proto měli osvojit digitální dovednosti, aby mohli plně využít potenciál současného světa, ať už budou dělat cokoli. Pod vedením zkušených lektorů kurzy již absolvovaly vyšší stovky studentů.
www.makeittoday.cz

Comments

comments

Vyhledat