Tip na akci: Výstava Kurta Gebauera ve Studiu Bubec

Výstava sochaře Kurta Gebauera s názvem Věci veřejné potrvá od 4. srpna a zakončena bude dernisáží 26. září. Výstava navazuje na sérii autorových prezentací představují realizace soch ve veřejném prostoru, nejen na Gebauerovu velkolepou výstavu uspořádanou v loňském roce Národní galerií v Praze, ale i na výstavu komornější s názvem „Zveřejnění“ v roce 2011 v galerii UM na pražské UMPRUM.

 

Výstava neopomine realizaci Bojiště z roku 2006, nacházející se v nedalekém Dalejském údolí, která je součástí Řeporyjské stezky. Siluety padlých kamenných mužů vznikly ze zdejšího mramoru jako ozvláštnění procházkové krajiny a jako připomínka míst kolem měst, kde se v minulosti válčilo. Pro Studio Bubec je připravena zcela nová velkoformátová socha navazující na starší práce ukazováků a trubkounů. Její přípravné skici, modely a studie poodkryjí úvahy při přípravách, které finální realizaci předcházejí.

 

Kurt Gebauer patří mezi nejvýraznější sochaře, kteří u nás v tomto oboru působí. Jeho intervence do veřejného prostoru i komornější projekty lákají pro svou nezvyklost a aktuálnost vyjádření. Výstava představí fotodokumentační výběr z jeho nejvýraznějších prací a je připomínkou jeho významného životního jubilea – 80.tých narozenin.

Comments

comments

Vyhledat