Venerologická poradna: mechanické problémy

MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Otázka:

Pane doktore,
dobrý den.
Obracím se na Vás s problémem, s nímž si nevím rady.
Zhruba dva a půl roku zpět se mi v rýze mezi velkým a malým stydkým pyskem udělala jakoby prasklinka. Můj gynekolog ji tehdy vyhodnotil jako genitální opar. Přítel nikdy žádný příznak neměl; také si nechal udělat na klinice GHC test, jehož odpovědí bylo, že by přenašečem být neměl. Nějak jsem se s tím maučila žít, i když při zachování odpovědnosti k druhému to ne vždy bylo lehké. Jednou za čas se trhlinka objevila, vždy po divočejším sexu s přítelem, vždy v rýze mezi levým velkým a malým stydkým pyskem. Po prvotním šoku diagnózy jsem ji řešila Zoviraxem tbl., později homeopatiky – zabralo obojí. Trhlinka nikdy nebyla velká. Po asi roce a půl se na dané straně přestala vyskytovat, zato se objevila na straně druhé. Puchýřky, které zdroje vyhodnocují jako příznak genitálního oparu, jsem nikdy nezaznamenala.
S přítelem jsme se před 4 měsíci rozešli. Před týdnem jsem se vrátila z aktivní dovolené (hory, treky, moře, letadlo, sex nikoli), před třemi dny byla na túře zapařená v pláštěnce, a včera večer při sprše zjistila citlivost v daném místě. Dnes je v tom místě trhlina, dlouhá cca 2 cm, lehce bolí, jakoby mokvavá, zarudlá. Puchýřky nevidím. Po rozchodu s přítelem jsem nový sexuální vztah nezapočala.
Uvědomuji si také možnost hormonů – letos mi bylo 50 let, a i když jsem v dobré fyzické kondici, je fakt, že procházím menopauzou.
Ráda bych Vás požádala o názor, o nasměrování, jak dál. Přeji si být zdravá.

Odpověď:

Dobrý den milá paní,

podle Vašeho popisu si nemyslím, že by se mělo jednat o genitální opar. Podle všeho jde o podráždění v místě, kde kůže je velmi citlivá na mechanické tření, zapocení. Stavá se to relativně často, zvláště jestli jste v dřívejší době měla třeba problémy s atopickým ekzemem. Rýha mezi malým a velkým stydkým pyskem takovýmto citlivým místem bohužel je. Prevencí je používat emoliencia s antimykotickým účinkem (například Spiridea krém pasta) a samotnou trhlinku léčit lokálním antbiotikem a hlavně používat antimikrobiální mýdlo pro intimní hygienu, které je vhodná na tyto intimní partie se sklonem k podráždění a zapaření. No a nosit volné spodní prádlo je samozřejmostí, nejlépe ho prát bez aviváže. Ještě lepší pomocí by bylo vyšetření u specialisty venerologa, který na „vlastní oči“ uvídí Váš problém a určitě Vám dobře poradí.
S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Pokud máte také otázku, zašlete ji na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.


Comments

comments

Vyhledat