Průkopník české sci-fi Ondřej Neff vydává nový román Ultimus

foto: Adam Maršál, nedori
foto: Adam Maršál, nedori

Spisovatel Ondřej Neff vydává novou sci-fi knihu s názvem Ultimus, která volně navazuje na tři  dobrodružné příběhy z měsíčního města Arkadie. Na odvrácené straně Měsíce stojí Ultimus, vězení pro nejhorší zločince obydlených světů. Sem přijíždějí Kuba Nedomý a Dědek Čuchák, specialisté na opravu robotů se sídlem v Arkádii. Měl to být nejlepší kšeft jejich života, ale ukáže se, že to byla bouda, kterou na ně nastražil jejich starý známý policejní kapitán Mantella. 

 

Hrdinové čelí zločinecké organizaci, vězeňským dozorcům, robotům, zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu s vražednými sklony. Do ještě větší beznaděje se propadnou po setkání s umanutou aktivistkou Perlou, která bedlivě střeží dodržování kodexu na ochranu osobnostního práva robotů, jejichž společenské postavení narostlo tak, že jim lidé už nesmí tykat nebo jim ukládat podřadné úkoly. Dokáží se z takové situace dostat?


Ondřej Neff patří už od osmdesátých let k žánrovým průkopníkům u nás. Navázal na americkou sci-fi a čtenářům ve svých povídkách nabídl nejen strhující děj, ale také humor a ironii. K velkému přesahu vykročil na konci 90. let v románu Tma, který pojednává o rozkladu společnosti poté, co na světě přestane fyzicky fungovat elektřina. „Vzhledem k dění kolem energetiky je toto téma čím dál živější,” říká autor.


Jeho nový román má kořeny v osmdesátých letech, kdy si autor načrtl obrysy příběhu o společnosti, která zruší koncentrační tábory, ale záhy se do nich vrátí, protože dá přednost jistotám a pohodlí před osobní svobodou. „Po převratu jsem nápad zahodil a myslel jsem si, jak hrubě jsem se mýlil, ale po pár letech jsem pochopil, jak velkou jsem měl pravdu,” říká spisovatel, který ve svém novém díle naznačuje i paralely s problémy současné pozemské civilizace, jako jsou aktivismus nebo přehnaná korektnost. I tentokrát se vrací k motivu stárnutí technologií, dokonce těch, které bychom z dnešního hlediska považovali za nadčasové. „Kosmické lety v příběhu předpokládají technologický průlom, o jehož podstatě nemáme dnes tušení – někdo možná jo, ale já ne,” říká Ondřej Neff. 

 

Více informací najdete na www.neff.cz

 


Comments

comments

Vyhledat