Tipy na týden 20. – 26. února: Röyksopp v Karlíně, Vesmír umění v DOXu a masopust

Masopust ve Vzletu si užijete 25.února, info v textu / Foto Vzlet
Masopust ve Vzletu si užijete 25.února, info v textu / Foto Vzlet

 Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Tipy na filmy v kinech:

Bio Oko, Světozor, Aero:

Plechový bubínek / Je mi ze sebe špatně / Medvěd na koksu  a další

Pilotů:

Šťastně až na věky /  Zkouška umění a další

Ponrepo:

Rašómon/ Intimní osvětlení / Hoří, má panenko   a další

Dlabačov

Kdyby radši hořelo / Frida Viva La Vida / Doručovací služba čarodějky Kiki a další

Kino BALT

Iron Sky RUMOVÉ KINO / Julie, co by bylo kdyby…  a další

V rumovém kině dostanete v průběhu promítání 4 karibské rumy na degustaci + tapas + neomezený počet perlivé/neperlivé vody. Pokud rum nepijete rádi tento lahodný nápoj nahradíme stejným počtem kusů skleniček vína nebo piva. Vše v ceně vstupného.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT

 

Filmy, projekce, festivaly:

20.2. – 25.2. Neviděné Japonsko / Kino Lucerna FESTIVAL

Již 16. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2023 se letos zaměří na Japonsko tak, jak ho mnozí neznají. Vybrané filmy diváky zanesou do různých koutů Japonska, od mrazivého Hokkaidó až po tropickou Okinawu, ukážou rozmanitost kultur původních obyvatel Japonska a provedou diváky různými obdobími jak moderní historie, tak japonského samurajského středověku

Kompletní program na webu: www.eigasai.czwww.kinolucerna.cz a FB https://www.facebook.com/eigasaicz

17.2. – 22.2. Kinomixér / Bio Oko Praha, Kino Art Brno FESTIVAL

Pořadatelem přehlídky Kinomixér jsou organizátoři známého sci-fi festivalu Future Gate. 17. února odstartuje v pražském kině Bio Oko třídenní filmový svátek milovníků hororů, fantasy a science fiction. Divákům se představí to nejlepší ze žánrových filmů natočených v posledních letech. Filmový program bude doplněn o povídání s hosty, mezi nimi bude například režisér snímku Feťáci Willim Higo. 20. února se přehlídka přesune do brněnského kina Art.

 

24.2. Anishort: Nejlepší Krátké Animované Filmy / Kasárna Karlín FESTIVAL

Ty nejlepší krátké animované filmy z celého světa, filmy oceněné na mezinárodních festivalech. Mix různých animačních technik, žánrů a příběhů. Celkem 18 nejlepších animací ze 13 zemí.

24.2. –  23. 4. Tmání / Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně (Husova 18).  VR PROJEKCE

Autobiografický film, nominovaný na cenu Český lev, vytvořil režisér Ondřej Moravec pro médium virtuální reality. Film ukazuje vizuálně podmanivým způsobem, co se děje v hlavě mladého člověka s depresí. A popisuje i cestu, která autorovi pomáhá dostat z těchto stavů ven. 

 

 

22. 2. 19:00 Ceny Vinyla 2022 / Lucerna Music Bar  

Ceny Vinyla 2022: Anna Vaverková / lobbyboy&saab900turbo / Mat213 / Tamara

Již podvanácté budou uděleny ceny Vinyla pro svébytné a originální české hudební tvůrce a kapely. Odborná porota, složená převážně z řad aktivních hudebních publicistů, vybere to nejzajímavější za rok 2022 v kategoriích Deska, Objev a Počin roku. Moderuje Zdeněk Lichnovský (Radio 1). Nominovanými jsou Anna Vaverková, lobbyboy&saab900turbo, Mat213 a Tamara

22.2. Röyksopp / Forum Karlín  

 

22. 2. 19:00 Radim Vizváry: Sólo / Švandovo divadlo – Velký sál DIVADLO

Inscenace s prostým názvem Sólo je nejen přehlídkou interpretačního mistrovství Radima Vizváryho. Diváky zároveň seznamuje s různými podobami pantomimy od počátků tohoto žánru až po současnost.

 

2. 2. – 1. 3.  Festival Malá inventura DIVADLO

Festival Malá inventura je retrospektivou nejvýraznějších premiér uplynulého roku v oblasti nového divadla. Více na www.malainventura.cz

Kompletní program zde

22.2. Shit & Shine (US) + Opatův Modul / Punctum  

23. 2. KVĚTY HRAJÍ PSÍ VOJÁKY / Palác Akropolis  

Po smrti Filipa Topola požádal Květy jeho manažer Romek Hanzlík, aby přearanžovali písně Psích vojáků. Mnoho let je hráli na koncertech k Filipovým narozeninám, později i na různých speciálních příležitostech. Vyšel i limitovaný náklad vinylů, který byl obratem rozebrán. 

23.2. Madhouse Express + Hypnotic Floor (AUT) / Malostranská Beseda, Praha

24.2 Algiers (US) / Lucerna Music Bar  

Fenomenální atlantská kapela se vrací do Lucerna Music Baru po dlouhých třech letech.

24.2. Madhouse Express + Hypnotic Floor (AUT) / Kabinet múz, Brno  

24.2. 20:00 Ivo Cicvárek & ŽIVO, Martina Trchová / Kaštan   

ŽIVO provede posluchače nejenom deskou Morytáty a romance, tedy písněmi temnými a zábavnými jak opékání špekáčků nad hořící pneumatikou, ale i starším Ivovým repertoárem z předchozích alb. Pozvání na křest přijala i dlouholetá Ivova kamarádka, skvělá písničkářka Martina Trchová.

25. 2. HAKEN & BETWEEN THE BURIED AND ME, CRYPTODIRA / Palác Akropolis, Praha  

To, čím jsou jsou HAKEN pro Brity, jsou BETWEEN THE BURIED AND ME pro Američany – jejich pravděpodobně nejzajímavější a nejúspěšnější progresivní metalové kapely střední generace.

 

 

Nově zahájené výstavy:


24. 2. – 11. 5.   ZBYNĚK SEDLECKÝ: Inscenace / Telegraph Gallery

Malířské dílo Zbyňka Sedleckého charakterizuje provázanost figury a prostoru. Zbyněk Sedlecký pracuje nejčastěji s fotografickými momentkami, které malířsky dále rozpracovává. V tvůrčím procesu přibližuje a vzdaluje, vyvíjí a rozpracovává fotografické snímky do velkorysých forem malířských skvrn a iluzivních prostorových plánů řešených na rozdíl od digitální fotografie prostřednictvím barev a jejich vztahů.

 

15. 2.  – 14. 5.  Margita Titlová: Purpurová vertikála / Dům U Kamenného zvonu

Margita Titlová patří k nejvýraznějším osobnostem generace 80. let. Ještě jako studentka AVU (studium 1977–1983) hledala cestu k tématům a výrazu, kterým by se mohla osvobodit od stereotypů tehdejší výuky poznamenané ideologickými požadavky režimu. Zaujalo ji konceptuální umění a performance. Pro svůj průzkum zvolila konfrontaci vlastního těla s geometrickými a silovými poli v přírodě a později také v interiéru (1980–1982).

 

Od 16.2.  Vladimir 518 – Cargo. Trans. Logistic. / Galerie Vzlet

Pro Galerii Vzlet připravil hudební a vizuální umělec Vladimír 518 srozsáhlou výstavu kombinující médium fotografie, textu a instalace. Vladimír 518 se prostřednictvím osamělé cesty, fotografií a deníkových záznamů setkává s vyloučenou a vyčerpanou krajinou, jejími přírodními obyvateli i se sebou samým uprostřed asfaltu, betonu, odpadků a hluku, kde bez ohledu na rychlost i výkon nebude nikdo vítězem.

 

16. 2. – 26. 3. 2023 Martin Lukáč: Battlefield / Galerie NoD

Galerie NoD prezentuje nejnovější sérii 10 velkoformátových obrazů Martina Lukáče (180x145cm, olej na plátně), které se pohybují na pomezí recyklace a dokončování malířem rozpracovávaných kresebných a grafických motivů. Lukáč se v nové série BATTLEFIELD navrací k řadě nedokončených skic a propojuje je jednak se svým zájmem o zkoumání problematiky malířského uchopení portrétu, současně ale i s příznačnými expresivními abstraktními gesty.

 

23. 2. – 26. 3.  Jiří Chmelař a František Janda: Krása dřeva  /  Novoměstská radnice v Praze

 

Prodlouženo do 2. 4.  Nejstarší šperky a ozdoby těla / Anthropos Brno

Vystaveny budou originály paleolitických artefaktů především z období gravetienu a magdalénienu, kterými si lidé zdobili své tělo a oděv, byly využívány jako předmět směny, milodary, obětiny, ochranné, léčivé nebo komunikační prostředky. Mezi mnoha exponáty uvidíte i originál Věstonické venuše.

 

Prodlouženo do  3.3. Postiženi angličákem // Adámek / Štěch / Kapsle 13, Bořivojova 77, Praha 3 – Žižkov

Postiženi angličákem je výstava pokroucených voskovkových maleb angličáků výtvarníka Štěpána Adámka a  sbírky modelů aut, převážně angličáků, sběratele Jakuba Štěcha. Součástí výstavy je i kniha o angličácích Katalog od obou autorů, která byla pokřtěná na první úspešné zastávce výstavy v táborské galerii DON.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

 

21.2. 18:00 Poznejte svého překladatele – Michala Marková, Tomáš Havel / Institut français de Prague LITERATURA

Francouzský institut v Praze a Obec překladatelů vás zvou na první večer v rámci cyklu „Poznejte svého překladatele“. Postupně vám chceme představit překladatele a překladatelky francouzsky psaných literatur, kteří svými kvalitními překlady pomáhají uvádět nejlepší díla této jazykové oblasti do českého prostředí. Na prvním večeru Michala Marková představí svůj překlad románu francouzského spisovatele Laurenta Bineta Civilizace (Argo 2021) a Tomáš Havel román Já, Tituba, černá čarodějnice ze Salemu (Maraton 2022) francouzsky píšící spisovatelky z Guadeloupe Maryse Condéové.  Vstup zdarma v závislosti na kapacitě míst, rezervace nutná.

 

21.2. 19.00 Byt za 10 mil. / CAMP Praha DISKUZE

Ceny bytů stoupají a stále jich není dost. Kolik jich v hlavním městě opravdu je? A kolik se jich ročně postaví? Pražan potřebuje ke koupi bytu 13 průměrných ročních platů. Jak si Praha stojí v bytové situaci v rámci Evropy? Je bydlení v nájmu ekonomicky výhodnější? Přijďte na diskuzi věnované vývoji cen nemovitostí.

22.2. Narozeniny Kunsthalle Praha – vstup zdarma / Kunsthalle ZDARMA, UMĚNÍ,  

+ Vstup zdarma v den výročí otevření Kunsthalle
+ Pop-up workshopy: Neony podle Michala Škapy + Taková moje planeta +Komentovaná prohlídka výstavy Markéty Magidové
+ DJ set: 2AM

22.2. 19:30 Operitiv: Rok války a dražších životů / Opero  TALK SHOW

Jak období strachu a krize, hybridní války, ale zároveň podpory a národního semknutí hodnotí osobnosti z armádního a mediálního prostředí, zjistíte společně s moderátorem Ondřejem Cihlářem. Jaké to je reportovat z místa válečného dění? Je česká armáda i společnost jako celek připravena na případný přímý střet? Jaká je cena míru? Do únorového Operitivu pozvání přijali: náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka a novinářka Markéta Kutilová.

 

23. 2. ve 14:30 hod. – Procházka Olšanskými hřbitovy za malíři 19. století

Procházkou si připomeneme významné české malíře 19. století, známé i pozapomenuté. Provede vás Kamila Jurajdová. Sraz účastníků je v bráně u kostela sv. Rocha (zastávka tram a bus Olšanské náměstí).

25.2. Křest knihy Vesmír umění a rodinná dílna / DOX  LITERATURA, I PRO DĚTI

Vesmír umění je kniha k dokončení i průvodce současným uměním. Skrze příběh zvědavého Dušana P., který se vydal po stopách svého praprapra…předka, zprostředkovávají autorky Emília Jarošová a Petra Svobodová dětem hravou formou současné umění vycházející z výstavních projektů uskutečněných v posledních letech v Centru DOX. Na křest navazuje rodinná dílna pro děti a dospělé s autorkami knihy. 

Z knihy Vesmír umění / Foto DOX

 

25.2. Masopust ve Vzletu

Nejen pro Vršovičáky, ale pro všechny rodinné klany i přespolní. Pro všechny milovníky tradic, hodování a sousedské pospolitosti. Pro všechny kostlivce, strašáky, obživlé kobyly a jiné divotvorné masky! Pro ty všechny je tu Masopustní rej ve Vzletu.

 

26.2. KLÁNOVICKÝ MASOPUST 2023 / KC BESEDA Klánovice 

 

 

 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (10. února 2023)   

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 


V lednu proběhlo několik výstav pezentujících tvorbu studentů uměleckých oborů. Čím se od sebe lišily a jaké jsou trendy v mladém umění? Přečtěte si, čeho jsme si všimli

 

Nepít je umění! S tímto heslem startuje 11. ročník tradiční zdravotně osvětové kampaně Suchej únor, která pomáhá široké veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky. Více na suchejunor.cz


 

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat