Tipy na týden 23. – 29. ledna: severské filmy, Billie Eilish a přehlídka tvorby v UMPRUMu

Hodně štěstí v novém lunárním roce Králíka (ve Vietnamu Kočky)! / Foto Pixabay.com
Hodně štěstí v novém lunárním roce Králíka (ve Vietnamu Kočky)! / Foto Pixabay.com

 Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


Tipy na filmy v kinech:

Bio Oko, Světozor, Aero:

Osvícení / Il Boemo / Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Všechno, všude, najednou a další

 

27.1. Přenos koncertu Billie Eilish / Kino Světozor / Kino Přítomnost

 

Pilotů:

Zkouška umění /  Banger / Víly z Inisherinu a další

Ponrepo

Černý Petr / Ostře sledované vlaky / Muž a žena po dvaceti letech  a další

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / Ponrepo

 

Festivaly a přehlídky:

18. -25.1.  SCANDI: / Různá kina

SCANDI, přehlídka současného severského filmu, se vrátí v roce 2023 již podeváté a představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem a v programu ji bude mít 34 kin po celé České republice.

 


 

23. a 24. ledna 19:30 TAK TIŠE AŽ | … intimní hudební divadlo / divadlo Komedie  DIVADLO

Intimní komorní opera o ženě, která se rozhodla, že veřejně vypoví vše, co se jí stalo ve chvíli, kdy se z dítěte proměňovala v dívku. Tak tiše až je již druhou spoluprací tanečního a divadelního souboru Spitfire Company s Orchestrem Berg zabývajícím se soudobou hudbou.

Dokumentární nahrávku z premiéry si také můžete poslechnout v pořadu Futurissimo s komentářem Borise Klepala. 

25.1. Casey Lowry (UK)  / Café V lese, Praha  

26.1. PATRIARCHY (USA) + SPIT MASK (USA/DE) / BIKE JESUS

PATRIARCHY jsou goth v tom nejlepším slova smyslu a se vším všudy, doplní je SPIT MASK, momentálně v Berlíně žijící americká dvojice Bryan Jackson a Rachel Jackson. 

27.1. Sépie z Hor + Hubnutí řízené počítačem / Čítárna Unijazz

Prostory nedávno znovuotevřené Čítárny Unijazz na úpatí pražského Žižkova rozezní nezkrotnou energií dvou hudebních projektů propojujících jazzové a rockové postupy s tanečními beaty i volnou improvizací.

28.1. THE AMITY AFFLICTION, FIT FOR A KING, GIDEON, SEEYOUSPACECOWBOY / Palác Akropolis, Praha  

28.1. NEREZ A LUCIA / KC BESEDA Klánovice

Zakládající členové legendárních Nerez Vít Sázavský a Zdeněk Vřešťál se spojili se zpěvačkou Luciou Šoralovou.  Můžete se těšit na čardáš, folkovou baladu, reggae, šanson i akustickou pop music, mimořádné pěvecké výkony hlavních protagonistů, rafinované sbory a virtuózní sóla dalších členů skupiny. 

28.1. Narozeninový mejdan – Hrabošovo mnohotiny a Luborovo zase 29tiny / Vagon, Národní 25, Praha

Klasický každoroční narozeninový večírek. Zahrají jako obvykle Našrot, kteří letos slaví 35 let na scéně, A bude hůř, Sbor břežanských kastrátů a tentoktát i Pentagramček ze Slovenska!

29.1. Julian Barnes: Hukot času  – premiéra / MeetFactory DIVADLO

Hukot času anglického spisovatele Julian Barnese je fiktivním životopisem skladatele Dimitrije Šostakoviče, který prožil prakticky celý život v sovětském Rusku. Režisérka Viktorie Vášová a dramaturg Matěj Samec se shodnou na tom, že Šostakovičův příběh může v dnešním světě, ve kterém už skoro rok probíhá ukrajinsko-ruský konflikt, rezonovat daleko víc než dřív.


 

Nově zahájené výstavy:


21.1. – 11.6.  IMAGINÁRIUM Divadla bratří Formanů a jejich přátel  / Chvalský zámek

Můžete se těšit na fantastický svět kočovných divadelníků a svérázných výtvarníků, na nové interaktivní instalace, loutky, objekty, obrazy, scény, vynálezy, hry a všemožná hejblátka! Na svět nespoutané představivosti, výtvarného umu, radosti a hravosti.

26.1. – 1.2.  ARTsemestr / UMPRUM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1

Od 26. ledna můžete v budově UMPRUM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1 navštívit jednu z nejvyhledávanějších a nejnavštěvovanějších přehlídek Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, ARTsemestr.

 

27. 1.  – 12. 3.  Euthanasia Sports Showcase /  KG GATE (Metro Můstek) 

 

20. 1. – 30. 3. 2023 Laimdota Malle: Ooze  / Pragovka Gallery

Výstavní projekt lotyšské umělkyně Laimdoty Malle nazvaný Ooze v prostoru Pragovka Gallery / Rear se zabývá tématy odchodu a času. Zkoumá jasný a zároveň děsivý pocit, že existence je nesmírně nejistá a křehká a že může kdykoli zcela zmizet. Laimdota Malle vytvořila napříč různými médii instalaci zabývající se zpochybňováním významů kolektivních i osobních zkušeností.

 

20. 1. – 16. 2. 2023 Echo of the Depth in Space / Pragovka Gallery

Skupinová výstava vyprávějící imaginární příběh o naší ne/přítomnosti ve třech dějstvích pod kurátorským vedením Anny König Vlk

 

20. 1. – 16. 2. 2023 Veronika Landa: Zblízka / Pragovka Gallery

Veronika Landa patří mezi autorky, jejichž malířský jazyk má východisko v redukčních postupech streetartové scény a komiksové narace. Jednoduchý kresebný syntax se v díle umělkyně mění na bohatě strukturované experimentální pole forem sledující závažná osobní a společenská témata. Výstava Zblízka představí výběr prací z poslední doby, které reflektují život jako neustálou, neočekávanou a nemilosrdnou transformaci.

 

Tip: Výstava Fragilités byla prodloužena až do 29. ledna

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

23.1. 16.30 Brutalistická architektura II. / Praha 1, Náměstí Republiky 1 / Open House Praha

Druhá vycházka po stopách brutalistické architektury vás zavede do samého centra Prahy a představí vám výjimečné koncepty obchodního domu, hotelů a veřejných budov.

24.1. 19.00  Praha zítra? Domy a byty – vernisáž výstavy / CAMP Praha VÝSTAVA

Nová výstava v rámci cyklu Praha zítra? popisuje příčiny, proč má hlavní město České republiky v otázce bydlení k ideálnímu stavu ještě dost daleko. Současně však také ukazuje cesty, které vedou k tomu, aby se nabídka kvalitního a dostupného bydlení pro současné i budoucí obyvatele Prahy významným způsobem zlepšila.

25.1. Pěšky z Česka do Arménie / MLP Dědina PŘEDNÁŠKA

Přijďte si popovídat s cestovateli Matyášem a Přemyslem Dandou, kteří měli v plánu putovat z České republiky až do Arménie! Dozvíte se, kam se dá dojít pěšky po svých a co je potřeba vše sbalit s sebou, abyste přežili všechny možné situace.

26.1. 19:00 Expati: Valerie Soeder / CAMP Praha PŘEDNÁŠKA

Vyrostla v Jižních Čechách, studovala na Fakultě Architektury na ČVUT v Praze. Na mateřské s ročním miminkem, bez zkušeností s prací v zahraničí, se základní němčinou a bez znalosti německé stavební legislativy odvážně založila v berlínské džungli malé, ale své vlastní, architektonické studio Soederarchitect.

26. – 28.1. Diáky Festival III  / BIO OKO

Projít svět pěšky, poznat ho ze sedla kola, objet ho na koloběžce nebo na motorce  a klidně i ve staré Felicii a za dobrým účelem. Takové jsou příběhy, na které se mohou  těšit návštěvníci už třetího ročníku cestovatelského festivalu Diáky festival III. Konat se  bude ve dnech 26. až 28. ledna v Biu Oko na Praze 7 a nabídne celkem osm  cestovatelských přednášek, premiéru filmu i doprovodný program.   

 

29.1. 8:00 – 13:00 Hobby setkání sběratelů všech oborůVýstaviště Kroměříž

Akce má v Kroměříži letitou tradici a je zaměřena na setkání sběratelů a to z více jak 200 oborů. Nebudou zde chybět mince, poštovní známky, bankovky, pohledy, zápalkové krabičky, odznaky, medaile atd. Na své si přijdou i milovníci starožitností, hasičských, vojenských a rybářských potřeb, starých hraček, minerálů, pivních tácků a ostatních kuriozit.


 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (13.ledna 2023)

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 


Zbylo vám na konci týdne ještě pár drobných v peněžence? Kupte si doménu pro prezentaci vašich zájmových a společenských aktivit!


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat