Letní festivaly 2023: Přehled těch nejlepších

Foto Maxime Bhm via unsplash.com
Foto Maxime Bhm via unsplash.com

Těšíte se na letní festivaly? Přinášíme přehled těch tuzemských (a jednoho slovenského), průběžně aktualizujeme.

 

 

 

8. 6.  – 27. 6.  Letní scéna Prahy 10

https://praha10.cz/letniscena

Letní scéna letos spojí všechna desítková profesionální divadla pod širým vršovickým nebem. Víkendová odpoledne budou patřit pohádkám.

 

23.-24.6. Praha žije hudbou

V ulicích se zas bude hrát.

 

8. – 9. 7. Artorzo / Hrad Krakovec

Druhý ročník přehlídky současného umění a hudby se uskuteční 8 – 9. července 2023 v okouzlujícím prostředí hradu Krakovec, ležícího na západním okraji chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

 

15. 6.  – 17. 6.  KAMEN!CE 2023, Česká Kamenice

https://www.festivalkamenice.cz/

 

 

17. 6.  –  18. 6.  Respect Festival 2023, Praha Rohanský ostrov

www.rachot.cz/respect-festival

 

21. 6.  – 25. 6.  Metronome Prague, Praha

https://www.metronome.cz/

 

22. – 24. 6. 2023 Festival Slunovrat / Opava – různá místa historického centra města

www.festivalslunovrat.cz

22. – 25.6. BASINFIREFEST / Spálené Poříčí

www.basin.cz

Line-up 2023: Airbourne, Butcher Babies, Catastrofy, Cerebral Extinction, Clawfinger, Dance With The Dead, Dark Gamballe, Dark Tranquillity, Driák, Decapitated, Dust Bolt, End, Evil Invaders, Fata Morgana, Faun, Fever 333, Frozen Poppyhead, Gaerea, Ghost, Godless Truth, Haken, Hämatom, Heidevolk, Jungle Rot, Knife, Laid To Waste, Mallephyr, Pain, Paradise Lost, Pestilence, Pro-Pain, Redzed, Riverside, S.D.I., Severals, SpiritWorld, Sunset Trail, Tankard, The Fialky, The Raven Age, Trahir, UnityTX, Urne, Vektor, Vended, Vomitory, VV

 

 

30. 6.  – 2. 7.  Mystic Sk8 Cup 2023, Štvanice, Praha

www.mysticskatepark.cz/

 

6. 7.  – 8.7 .  Pohoda, Trenčín, SK

https://www.pohodafestival.sk/

 

6.- 9. 7. Boskovice

 Slim Cessna’s Auto Club, Deliou, Usurper Slug…

 

13. – 15. 7. Letiště Karneval, Hranice na Moravě

www.letistekarneval.cz

Letiště Karneval, festival jazzu, elektronické hudby a performance přistane již po desáté na Moravě. Kromě již tradiční ohnivé show se můžete těšit na výběr nejlepších hudebníků, které přináší nejen česká, ale i zahraniční scéna, a to včetně Bert and Friends, Kid Simius, Tilda Allie nebo Post Noisy Pots.

14. 7. – 16. 7.  Creepy Teepee 2023, Kutná Hora

https://creepyteepee.org/

 

19. 7.  – 22. 7.  Colours of Ostrava 2023, Ostrava

https://www.colours.cz/

Colours of Ostrava je multižánrový mezinárodní hudební festival každoročně pořádaný od roku 2002 v Ostravě. Od roku 2012 se koná v úchvatném prostředí Dolních Vítkovic – bývalém areálu hutí, dolů a železáren.

 

27. 7.  – 29. 7.  Fluff Fest, Rokycany

https://flufffest.net/

Fluff Fest je multižánrový festival s hc/punkovými kořeny, který propojuje hudbu a politický aktivismus. Podporujeme inkluzivitu, diverzitu, sociální spravedlnost a environmentální aktivismus. Snažíme se vytvořit bezpečný prostor pro zábavu i diskuzi a osobní a umělecké sebevyjádření. Festival je nezávislá, samofinancovaná akce bez podpory sponzorů či státních a jiných dotací. Line-up:  https://flufffest.net/line-up

 

28. – 30. 7. REPETE, Rožmitál pod Třemšínem

https://linktr.ee/repetefest

Spolek studentů pořádá 3. ročník festivalu REPETE, který se uskuteční 28.–30. 7. na zámku v Rožmitále pod Třemšínem. Realizací akce chtějí studenti zvýšit povědomí o této památce a problematice jejího zachovávání a zároveň finančně podpořit její rekonstrukci. Dále poskytují prostor mladým a začínajícím umělcům. Návštěvníky díky tomu čeká nabitý program: koncerty kapel různých žánrů, promítání short filmů, výstavy, divadelní vystoupení, workshopy a mnoho dalšího.

 

28. – 29. 7. Pop Messe Brno

popmesse.cz

Pop Messe, jedinečný hudební festival, který svou dramaturgií oslavuje různorodost popové hudby, s radostí oznamuje nové partnerství s prestižními hudebními kluby Fléda a Kabinet Múz.  Těšit se můžete na Young Fathers, Max Cooper, Hudson Mohawke, Clark, Snapped Ankles, Panda Bear & Sonic Boom a další

4. – 5. 8. Addict (High Jump) / lom v Hřiměždicích

High Jump je dvoudenní akce a její trvání je od 4. do 5. srpna. Kromě Addict stage se v hudebním programu High Jumpu objevují také zástupci legend hip hopové scény jako PSH, Rest, Prago Union nebo Pio Squad. Jedno z podií bude také věnováno elektronické taneční hudbě. Na Desperados Dance Stage zahrají Matamar, Tigi, Saxofrancis, VIIITo, Tokátko nebo Joshua Sova.

 

4.- 5. 8. festival BESEDA / Tasov u Veselí nad Moravou

The Murder Capital, Berlin Manson…

 

9. 8.  – 12. 8. Brutal Assault 2023, Pevnost Josefov

https://brutalassault.cz/cs

Variabilní line-up festivalu přináší neomšelost a měl by fanouškům hudby otevírat obzory. Ač metal převládá, společným jmenovatelem pro všechny zastoupené žánry a umělce je těžké jádro nebo potemnělá aura, ať se jedná o headlinery nebo objevy z undergroundu. Line-up: https://brutalassault.cz/cs/line-up

 

24. 8.  – 26. 8.  Moody Moon Noize vol. 4, Chomutov

https://www.moodymoonnoize.cz/

 

25. – 26. 8.  MikuLOVE / Mikulov

www.miku-love.cz

MikuLOVE navazuje dramaturgií a podtitulem Festival nepopulární hudby na dvacetiletou tradici festivalu Eurotrialog, který do své smrti v roce 2019 pořádal v Mikulově hudebník, promotér, fotograf a dobrá duše alternativní hudby Romek Hanzlík. Festival dává prostor nekomerční – nemainstreamové hudbě, umělcům ´okrajových´ žánrů, není pouze o zvučných jménech, ale i o mladých talentech.

25. 8. – 26. 8.  XVIII. Prague Gothic Treffen, Praha, Fuchs2

https://praguegothictreffen.cz/

Již oznámenými vystupujícími jsou němečtí gothic rockeři Golden Apes, dark elektro duo NNHMN a kapely Rabia Sorda, Pink Turns Blue, Agent Side Grinder, Dead Lights, Ductape či Grundeis.

26. 8. A Day of Sound 2023  / GASK Kutná Hora

Již pátý ročník jedinečné hudební události. Program je tradičně situován jak do vnitřních prostor bývalé jezuitské koleje, tak do přilehlého prostranství zahrad s vodním pódiem, doplněným o působivý výhled na chrám sv. Barbory. Událost nabízí propojení myšlenek současných galerijních umělců s těmi, kteří se vyjadřují zvukem. Letošní ročník představí silná jména experimentální hudební scény z Norska a Německa. Chybět nebude ani slovenská multiinstrumentalistka Barbora Tomášková. Dramaturgem programu je hudební kritik a spisovatel Pavel Klusák. 

 

2. 9. Unifest  / Kaštan – Scéna Unijazzu

Třetí ročník festivalu UNIfest, dramaturgicky zaštítěného redakcí kulturního magazínu UNI se uskuteční na třech scénách Kaštanu – Scény Unijazzu v pražském Břevnově v sobotu 2. září. Nabízí opět multižánrový program, sahající od sólových písničkářských bloků po současnou tvorbu na bázi alternativního rocku i rapu. Hudební program jako vždy obohatí literární nabídka a letos i výstava uměleckých děl v plenéru.

8. – 9. 9. SHTGN 2023 / Jezero Kristýna, Hrádek nad Nisou

Úctyhodných dvacet dva let pečlivě vybírá ty nejinspirativnější projekty elektronické hudby a představuje je českému publiku. Na konci festivalového léta (o víkendu 8. – 9. září) dorazí do Hrádku nad Nisou vycházející hvězdy holandské scény Tammo Hesselink a Laura BCR, nebo rezident hamburského klubu Golden Pudel Steffen Bennemann. Největším festivalovým úlovkem je pak dnes již kultovní dvojice Lena Willikens & Vladimir Ivkovic.

 

25. – 30. 9. Lunchmeat Festival / Praha

www.lunchmeatfestival.cz

Lunchmeat Festival je každoroční mezinárodní festival věnovaný elektronické hudbě a novým médiím.

 

Comments

comments

Vyhledat