Tipy na víkend 28.-30. října – festival dokumentu, Sting, výstava o Rodinovi, New Model Army i sakrálno

Výstava dýní a dýňových aranžmá
14.–30. 10. 2022. Botanická zahrada Troja
Výstava dýní a dýňových aranžmá 14.–30. 10. 2022. Botanická zahrada Troja

Náš výběr akcí na (nejen) volné dny…

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Kino Bio Oko, Světozor, Aero: Adam Ondra: Posunout hranice, PSH Nekonečný příběh, Coldplay Live Broadcast From Buenos Aires a další

Kino Pilotů: PSH Nekonečný příběh, Ala je lep ovaj svet / What a wonderful world (Srbsky s EN titulky), Il Boemo a další

Kino Dlabačov: Spolu, Vražda v Londýně, Black Adam a další

Edison Filmhub: PŘEHLÍDKA RUBENA ÖSTLUNDA

25. – 30.10. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, www.ji-hlava.cz, JIHLAVA

KRÁL VON TRIER v českých kinech

Lars von Trier, jeden z největších režisérských mistrů své doby, po více než 20 letech opět otevírá brány Království. Dvě řady kultovní seriálové klasiky z 90. let korunuje Trier řadou třetí s názvem Království Exodus. Při této příležitosti Aerofilms společně s KVIFF.TV uvede devět nejzásadnějších filmů Trierovy tvorby, první dvě série Království a jeho třetí řadu pak exkluzivně v české premiéře. Čekají nás filmové orgie.


 

28.10. Laibach, Palác Akropolis

28.10. Sting, O2 Arena Praha

Stingův koncert My Songs je živelná a dynamická show, v níž zazní jeho nejoblíbenější písně, které napsal během své slavné kariéry 17násobného držitele ceny Grammy, a to jak s kapelou The Police, tak jako sólový umělec.

28.10. New Model Army /UK/, Lucerna Music Bar

Kapela, která nikdy nepatřila k mainstreamu, ale bez které by byla celá post-punková hudba nepoměrně chudší. Kapela, která „na stará kolena“ překvapivě nahrává jedny z nejlepších alb své kariéry.

29.10. Courtney Barnett, Lucerna Music Bar

V rukou Courtney Barnett se střípky každodenního života stávají bohatými a poutavými. Je obratnou textařkou a virtuózní kytaristkou, symbolem vtipu tisíciletí a jednou z nejúspěšnějších australských hudebních exportních značek.

29.10. Anjunadeep European Tour 2022, Roxy

30.10. Macy Gray, Sono centrum, Brno

Stále eklektická zpěvačka, skladatelka a herečka Macy Gray se vrací ve vrcholné formě s novým inspirovaným jedenáctipísňovým albem The Reset od Moonslice Records a v novém podání – v čele své vlastní kapely The California Jet Club. 

30.10. Future Islands, Lucerna Music Bar

Synthpopová kapela Future Islands se po dlouhých osmi letech vrátí do Lucerna Music Baru, aby představila svým fanouškům nejen aktuální album As Long As You Are, ale i čerstvé skladby jako je nedávno vydaný singl King of Sweden.

30.10.  OvO & Alpha Strategy & Paregorik, Underdogs‘

Stefania Pedretti a Bruno Dorella, kteří tvoří italské experimentální duo OvO, společně už dvacet dva let proplouvají extrémními žánry a stírají hranice mezi hudební science fiction a realitou. 

30. 10. PUP + Pom Pom Squad, Rock Café

Při posledním pražském koncertu v roce 2019 si PUP naprosto podmanili Café v lese. Bylo tedy jasné, že návrat této kanadské party do České republiky bude ve velkém stylu – přivezou do pražského Rock Café novou desku, v pořadí čtvrtou, s názvem “The Unraveling of PUPTheBand”. 

30. 10. MAGIC SWORD, DROID BISHOP, Chapeau Rouge

MAGIC SWORD – nestárnoucí příběh dobra a zla vyprávěný prostřednictvím stále se rozšiřujícího komiksu, přičemž každý díl je doprovázen originálním synth-soundtrackem s kořeny ve zlaté éře fantasy a sci-fi 70. a 80. let a živými vystoupeními kapely stylizované do ‚star wars‘ image v pláštích a maskách. A jedno takové vystoupení se opět vrací do Prahy.


Nově otevřeno…

20. 10. – 8. 1. 2023 fragilités, Galerie Rudolfinum

Výstava spojuje několik generací, z nichž nejstarší je zastoupena díly Louise Bourgeois, Marii Bartuszové, Gety Brătescu a Aliny Szapocznikow, které propojuje síť spojitostí. Smyslná, hloubavá a transformativní křehkost v jejich tvorbě přináší alternativy k dominantním představám o lidském těle jakožto celistvé a integrované entitě. 

25. 10. – 29. 1. 2023 Auguste Rodin v Čechách a na Moravě, Dům fotografie

24. 10. – 23. 11.  Dennis Scholl: The Song of Inclination, DSC Gallery

DSC Gallery již podruhé uvádí výstavu německého autora Dennise Scholla. Tentokrát představí umělec své nejnovější malby a kresby z posledních dvou let v samostatném celku. Tvorba Denise Scholla se vyznačuje fantaskní atmosférou a ohromujícím smyslem pro detail. Snová nálada s vypravěčskými tendencemi vyvolává v divákovi podobný pocit, který zažívá při zkoumání obrazů mystických děl představitelů německého romantismu. V centru pozornosti Schollových děl se nachází postava ze světa lidí nebo animální říše.

27. 10. – 9. 4. 2023  Posvátné umění v nesvaté době | České sakrální umění 1948-1989, Muzeum moderního umění Olomouc

25. 10. – prosinec Přesunuté pavilony, Bruselská cesta u vstupu ze Stromovky

…další výstavy:

19.10. – 31.1. Tematický prostor E. T. A. Hoffmann aneb Génius Hrůzy, Goethe-Institut

Mystika, pohádkové motivy i fantaskní svět: to vše najdete v díle královeckého rodáka E. T. A. Hoffmanna (1776—1822), pro nějž je typický hrůzostrašný děj a sžíravá satira. U příležitosti 200. výročí autorova úmrtí připravil Goethe-Institut ve spolupráci s vydavatelem Martinem Jirouškem tematický prostor E. T. A. Hoffmann aneb Génius hrůzy a pestrý doprovodný program.

19. 10. — 20. 1.  Pištěk & Pištěk, dva světy, Galerie Villa Pellé

Pištěk & Pištěk, dva světy – tak se jmenuje expozice, která v dejvické Galerii Villa Pellé od 19. října představí dva malíře, spjaté tou nejužší rodinnou vazbou, kteří však přes nespočet výstav a úspěšných projektů budou vystavovat společně poprvé.

 

18. 10. – 20. 11. Paralelní výstava / Kobka 17, Smíchov

Dominantou smíchovského nábřeží se stane umělecká instalace Povoz Vladimíra Turnera, která se poprvé představila na festivalu m3/Umění v prostoru letos v létě na Nádraží Veleslavín. Během výstavy budou jednotlivá festivalová zastavení postupně zaplňována fotografiemi z již proběhlých vlakových jízd, uměleckých intervencí a doprovodných akcí. Součástí Paralelní výstavy bude promítání filmu Jana Strejcovského Z galerie ven!

21.10. – 31.1.2023 František Jungvirt: SKLO, Sklářské muzeum Nový Bor

František Jungvirt vystavuje své práce v první větší samostatné výstavě skla. Výstava představí výběr autorových děl za posledních 6 (studijních) let. Školní práce, ale i další projekty a designy pro sklárny a jiné zadavatele.

 

12. 10.  – 8. 1. 23  John Wehrheim: Paradise lost, Galerie hlavního města Prahy – Dům U Kamenného zvonu

Galerie hlavního města Prahy připravila v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí evropskou premiéru fotografické sbírky Taylor Camp. Návštěvníci budou mít  možnost vidět život v havajské komunitě, která neměla žádné zákony ani pravidla, přesto ji však spojovala touha po svobodě. 

7. 10. – 27. 11.  Lazy 8: Frederik Næblerød a Farshad Farzankia, Telegraph Gallery,  OLOMOUC

Lazy 8 představuje malby a keramické plastiky dánských malířů Frederika Næblerøda a Farshada Farzankia. Farzankia a Næblerød definují novou cestu pro spontánní abstraktní malbu, ale věnují se také tvorbě objektů z keramiky. 

5. 10. – 6. 11. Lukáš Horký: Vnitřní periferie, Galerie Opera, Ostrava

Subjektivně laděná série je sestavena z dlouhodobých projektů o Frýdku-Místku a Karvinsku, které autor fotografuje nepřetržitě od roku 2008. Černobílé temné krajiny s fragmenty lidské existence přeneseně vypovídají nejen o části Moravskoslezského kraje, postiženém těžkým průmyslem a hornictvím, ale také představují silnou autorskou výpověď o proměnách našeho bezprostředního okolí.

9.10. – 2.11 Tono Stano: Brusel, Trafo Gallery, Hala 14, Pražská tržnice

Trafo Gallery připravila samostatnou výstavu fotografa Tona Stana, který se ve svém aktuálním projektu věnuje i technice malby

5.10 – 30.10 Renata Retrová – „Secrets Of Depths“, Knupp Gallery

Výrazným charakteristickým znakem obrazů od Renaty Retrové jsou jemné barevné přechody, často ztrácející se ve větších plochách plátna. Autorka však ovládá i protichůdnou techniku malby špachtlí, kterou ve výsledku vytváří pastózní hrubé povrchy naznačující obrysy znázorněných krajin, květin a stromů.

30.9. – 23.11. Festival Parallels, Evropská města

Festival Parallels proběhne v pěti evropských městech, a propojí tak Prahu s Bratislavou, Vídní, Berlínem, Bruselem a Lodží. Festival má několik rovin a jednou z nich jsou vlaky a nádraží. Do Bratislavy, z Vídně a do/z Berlína jsme pro vás proto připravili zážitkové vlaky! Jedná se o umělecké intervence pro jedoucí publikum a experimentální zvukové jízdy.

do 17.12. Lidé jsou křehké bytosti, ale měkké cíle a UrgePragovka Gallery

Čím je médium textilu tak fascinující? Výstava mapuje aktuální tendence týkající se textilních principů a technik a zasazuje je do kontextu současného umění. Vernisáž proběhne v sobotu 17. 9. od 18 hodin. The White Room návštěvníkům otevře projekt Urge, který tvoří tři samostatné výstavy. Jejich kurátorkou je Jagna Domżalska a společným tématem zkoumání instinktů, hluboce zvnitřněných potřeb a tuh.

30. 9. – 27. 8. 2023 Valoch & Valoch, Pražákův palác, BRNO

Otec a syn. Archeologie a konceptuální umění. Unikátní propojení dvou disciplín a navíc v jediné rodině slibuje výstava Karla a Jiřího Valochových. Archeologické objevy s dokumentací významného odborníka a fotografie, instalace a objekty českých a zahraničních konceptuálních umělců vystaví od 30. září v brněnském Pražákově paláci.

Nikdo sem nepatří víc než vy, Veletržní palác

Ústřední výstava Fotograf Festivalu představuje umělecké strategie, které si uvědomují tento útok na občanská práva a svobody a chápou jej jako symptom posunu od demokratického politickému uspořádání k autoritářskému.

23.9. – 8.1. V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce, Veletržní palác

Co vedlo malíře Jana Preislera, Františka Kupku, Emila Fillu či Bohumila Kubištu k tomu, aby odložili paletu a štětec a zobrazili se na svých autoportrétech s kuřáckými atributy? Výstava V kroužcích dýmu ukáže, jak tento typ zobrazení vypovídal o proměně tradičně vnímaného umělce v nezávislého tvůrce.

23.9. – 8.1. Ceny Jindřicha Chalupeckého 2022, Veletržní palác

Výstava představí laureáty a laureátky 33. ročníku nejvýznamnějšího tuzemského ocenění pro autory a autorky do 35 let.

 

V Praze můžete vidět nové muraly na Smíchově, V Karlíně nebo také v Holešovicích a ve Vršovicích.


 

29. 10. 10:00 – 18:00 Halloweenský rej v Hamleys, www.hamleys.cz , Na Příkopě 14 Praha 1  PRO DĚTI

Poslední říjnovou sobotu, 29. 10., patří všem, kdo jsou hraví a rádi se alespoň jednou do roka převlékají za nejrůznější strašidla a postavičky z filmových pláten. Halloweenský program si v čase od 10:00 až do 20:00 v Hamleys užijí menší i větší hosté. Program je totiž připraven tak, aby si zábavu užili naprosto všichni.

29. – 30.10 10.00—18.00 Dyzajn market podzim 2022, Výstaviště Praha, Holešovice

Největší a nejnavštěvovanější víkendová událost v Čechách, kde si autorskou tvorbu a design nejen prohlédnete, ale i nakoupíte. Jde o výběrovou prodejní výstavu, kde se navíc dobře najíte a napijete u vyhlášených streetfoodových stánků.

30. 10.  Halloween, Botanická zahrada Praha Troja

Dlabání dýní v období Dušiček je starou keltskou tradicí. Nejenom to, ale také posezení u ohniště, opékání špekáčků, hudební program a večerní průvod zahradou na vás čekají tentokrát předposlední říjnový den.

14. – 30.10. Výstava dýní a dýňových aranžmá, Botanická zahrady v Troji, www.botanicka.cz

Botanická zahrada hl. m. Prahy připravila tradiční výstavu dýní, tentokrát inspirovanou Kelty, jejich kulturou a svátkem Samhain. Na velké i malé návštěvníky čekají podzimn plody různých tvarů, barev i velikostí, uspořádané do působivých aranžmá. Výstavu  bude tradičně provázet i bohatý  víkendový program.


Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře

Kdykoli: záznam Sleepclubbingu


Víte, že sobota 29. 10. je Světovým dnem lupénky, jehož letošním tématem je duševní zdraví? Lupénka je onemocnění se závažnými psychosociálními dopady: nemoc provázejí mimo jiné pocity studu nebo viny, deprese či zvýšená míra stresu. Zároveň platí, že psychické obtíže stav pokožky dále zhoršují. Na tento vzájemný vztah mezi psoriázou a psychickou pohodou upozorňuje i nové video projektu lupenkapodkontrolou.cz


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám!
Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

Comments

comments

Vyhledat