Tipy na týden 12. – 18. prosince: v kinech je Tizian a v Doxu je válka!

Do kin přichází dokumentární snímek o jednom z největších malířů
Do kin přichází dokumentární snímek o jednom z největších malířů "Tizian – říše barev" / Tizian: Nenebevzetí Panny Marie, výřez

Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


Tipy na filmy v kinech:

Bio Oko, Světozor, Aero:

 Tizian – říše barevMikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Doručovací služba čarodějky Kiki / Avatar: The Way of Water / Hlas lidu  a další

 

Pilotů: 

PSH Nekonečný příběh / Il Boemo / Chlast a další 

 

Dlabačov:

Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti / EOS: Pissarro – otec impresionismu a další 

Edison Filmhub:

Casablanca Beats / A do kuchyně! / Kaprkód a další

12.12. Paralelní kino | Mapování pohyblivého obrazu: Média, aktéři a místa v českém prostředí / Ponrepo

Martin Blažíček, Matěj Forejt, Eva Krátká, Marie Meixnerová, Markéta Mansfieldová, Tomáš Pospiszyl, Matěj Strnad, Lenka Střeláková, Kateřina Svatoňová a editoři Martin Mazanec a Sylva Poláková představí během večera témata, kterým se v publikaci věnovali a uvedou díla, která jsou z jejich perspektivy badatelů a zároveň insiderů klíčová. Vstup volný. 

15.12. Holešovická tržnice – svařák & film: 15. 12. Láska nebeská

Každý čtvrtek od 18.00 hodin až do Vánoc se můžete těšit na promítání oblíbených vánočních klasik jako Láska nebeská nebo Sám doma, vychutnat si své oblíbené scény, ale i vynikající svařák.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub

 

Festivaly a přehlídky:

13.12. 16:00 BANFF – Festival horských filmů / Kino Aero

Banff Mountain Film Festival je mezinárodní filmová soutěž, kde jsou k vidění ty nejlepší snímky světa spojené s horskou tématikou. Jako hosté festivalu vystoupí Radoslav Groh, Petr Kejklíček, Jaroslav Bánský kteří promluví o svých Himálajských výpravách a na závěr o svém světovém prvovýstupu v nepálském Himálaji.

BANFF v kině Aero

Online i v kinech: PHIM VIET NAM – komentované pásmo vietnamských autorů a  autorek.

 

Tip na filmy online: Edisonline 


 

27. 11. – 17. 12.  Dny Bohuslava Martinů / Lichtenštejnský palác   ♬, KLASIKA

Letošní Dny Bohuslava Martinů uvedou deset koncertů tuzemských i zahraničních skladatelů. Součástí festivalu bude tradičně Soutěž Nadace Bohuslava Martinů.

12.12. The Clockworks / Café v lese

14.12. Earthgang (US) / Roxy

15.12.  18:00 Raketon. Performance Michala Cimaly  / dvorana Rudolfina

Doprovodný program k výstavě fragilités, na kterém vystoupí sochař a hudebník Michal Cimala. Zvuk jeho experimentálního hudebního nástroje raketon z let 2007–2010 doplní hráči na dechové a bicí nástroje. Sjednocujícím prvkem performance bude abstraktní videoprojekce Romana Duška. Vstup je volný.

17.12. Two Lanes / Café v lese

 17.12. ANDREA BELFI + LOFN + WHITE TRASH WIGWAM + MƱDɅKI / Punctum


 

Akce:

14. 12. od 16.00 FaVU POWER pro Ukrajinu – Benefiční Art Market FaVU / FaVU BRNO

15. 12.  vernisáž Anežka Hošková, Anna Hulačová: Cesta je trnitá / Městské muzeum Hořice

Výstava Cesta je trnitá, kterou v Městském muzeu v Hořicích otevřeme 15. prosince, propojí tvorbu dvou významných současných umělkyň – malířky Anežky Hoškové a sochařky Anny Hulačové. Zájem o legendární a magické první jmenované se zde setká s rurálním sci-fi druhé.

Termín: 15. 12. 2022 – 15. 4. 2023
Kurátor: Michal Novotný
Štorchova síň, Městské muzeum

Nově zahájené výstavy:

 

8. 12.  – 16. 4. 2023  Bolest těch druhých / Centrum současného umění DOX

 

9. 12.  – 1. 1. 2023 Pět nejistých situací  / Dům U Kamenného zvonu

Prague Quiet Music Collective oslovil pět současných skladatelů, kteří se nechali inspirovat pěti výtvarnými díly ze sbírek GHMP, v reakci na něž zkomponovali nové skladby. Na výstavě v kapli Domu U Kamenného zvonu budete mít možnost tuto interakci sledovat přímo, a to v několika rovinách: přítomna budou původní díla, nově vzniklé partitury i nahrávky skladeb. Tvary osvětleny zvukem; čas pro kontemplaci v galerii; situační nejistota; pavučina vztahů natažená v čase.

 

11. 12. – 31.1. Dům sester Válových – Jitka a Květa / Galerie arto.to, Uhelný mlýn

 

Od 14.12. FAKE GUCCI STUDIO  /  Galerie současného umění Prostějov

Galerie současného umění Prostějov pořádá v prostorách Kulturního klubu Duha ve středu 14. prosince v 18 hodin vernisáž výstav členů skupiny pražského FAKE GUCCI STUDIO.

 

13. 12.  18:00 Komentovaná prohlídka výstavy Pištěk & Pištěk – DVA SVĚTY / Villa Pellé

 


Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

 

9. – 12. 12.  UMPRUMSHOP / Technologické centrum UMPRUM

Tradiční a jedinečná prodejní výstava děl z řad studujících, absolventů a absolventek školy se koná pod záštitou Ateliéru módní tvorby Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

 

13.12. Camping s Ondřejem Cihlářem: Adéla Komrzý a Matyáš Řezníček / CAMP

Tentokrát se v Campingu s Ondřejem Cihlářem budeme věnovat vztahům v umění i architektuře v současném českém filmu. Zaměříme se na dva snímky, které právě běží v kinech. Herec a režisér divadla VOSTO5 si totiž do CAMPu pozval režisérku nového dokumentu Zkouška umění, ten mapuje přijímačky na pražskou AVU. Druhým hostem je herec Matyáš Řezníček, hrdina filmu Hranice lásky. 

14.12. Představení knihy Expati – Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí / CAMP

Českým architektům a architektkám působícím v zahraničí dáváme prostor v rámci cyklu Expati. Za tři roky jeho fungování se toho ve světě i v životech našich přednášejících leccos proměnilo. Jaké jsou aktuální trendy ve světové architektuře, co změnila pandemie nemoci covid-19 a kdo z expatů se vrátil zpět do Česka? Hosty večera budou Jan Vranovský, Petr Štefek, Veronika Martykán, Lenka Holcnerová a Ondřej Tichý. A protože máme před Vánoci, dojde také na dárek pod stromeček – literární zpracování dosavadních expatských večerů, které do knižní podoby převedli Adam Gebrian a Eugen Liška. 

14.12. 20:00 masterclass o hudební žurnalistice se Sylvií Simmons / ONLINE

Letošní edici hudebně-vzdělávacího projektu Synapse Knowledge ve středu 14. prosince večer uzavře online masterclass se Sylvií Simmons, zdarma bez nutnosti registrace.

 

15. 12. ve 14:30 hod. – Procházka Olšanským hřbitovem za jubilanty roku 2022

Letos jsme si připomínali 160 let od založení spolků Svatobor a Sokol, kulaté výročí slavili i jeho zakladatelé Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, také architekt Vojtěch Ignác Ullmann, sochaři J. V. Myslbek a František Bílek – na tyto a další osobnosti, jejich díla a události vzpomeneme při naší procházce. Provede vás Kamila Jurajdová. Sraz účastníků je u hlavní brány do hřbitova (zastávka tram Olšanské hřbitovy).

16.12 –  23. 12. Vánoční market v KRO Coffee

Během Vánočního marketu v KRO Coffee bude možné pořídit nejen dárky z KRO, ale také od spřátelených designérů a vinařů. Nerozhodné může spasit dárkový poukaz v hodnotě 500, 1000 a 2000 korun, který je možné uplatnit ve všech KRO.

16.- 17.12 Mint Market Praha / Hala 13, Pražská tržnice

( Další města: 3. – 4. 12. Ždár nad Sázavou / 10. – 11.12.  Brno/ 18.12.  Litomyšl )

Jediné designové trhy se svěží autorskou módou, originálními šperky, bio kosmetikou, papírenským zbožím, hračkami a delikatesami, které se konají po celé České republice – to je MINT Market. Seznam prodejců, aktuality a bližší informace najdete na webu www.mintmarket.cz nebo na Instagramu www.instagram.com/mintmarket.cz/

17. 12. ve 13:00 hod. – Procházka Olšanským hřbitovem za osobnostmi Českého národního obrození

Připomeneme si národní buditele, jako byli, novinář a spisovatel K. H. Borovský, divadelník Jan N. Štěpánek, jazykovědci Josef Jungmann a František Ladislav Čelakovský, spisovatel Václav K. Klicpera, vydavatel Václav M. Kramerius, básník Š. Hněvkovský nebo spisovatelka Karolína Světlá a další osobnosti spojené s tímto obdobím. Provede vás Tereza Frindová. Sraz účastníků je před hlavní branou (zastávka tram Olšanské hřbitovy).

18. 12. 17:00 ČTENÍ Z HAVLA 2022 | Wariot Ideal / Alfred ve dvoře / Motus

Přijďte a přečtěte svou oblíbenou pasáž. Texty Václava Havla jako otevřená platforma.

18.12.  Krabicový Eco Workshop Samsung / Drawplanet


 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 


A jinak, je všechno dobrý?  

Marie Kieslowski vydává knihu rozhovorů se svými kolegyněmi a kamarádkami z hudební branže. Tu si právě teď si můžete na  Donio.cz předobjednat třeba s věnováním a osobním doručením. Nebo klidně s bytovým koncertem. 


Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat