Tipy na týden 27. února – 5. března: festival krátkých filmů, Northern Soul a rum v kině

Jana KIrschner vystoupí  v KC BESEDA Klánovice, info v textu / Foto  Viktor Cicko
Jana KIrschner vystoupí v KC BESEDA Klánovice, info v textu / Foto Viktor Cicko

 Náš výběr akcí na celý týden

KinaHudba, divadlo, tanecVýtvarno a design. → Literatura, gastro a další akce


 

Tipy na filmy v kinech:

Bio Oko, Světozor, Aero:

Tár / Víly z Inisherinu / Seriózní muž   a další

Pilotů:

Šťastně až na věky / Kaprkód / Il Boemo a další

Ponrepo:

Zrození národa / Nenápadný půvab buržoazie  a další

Dlabačov

Tři tisíce let touhy / Já jsem Zlatan / Srdce dubu I PRO DĚTI a další

Kino BALT

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý RUMOVÉ KINO / Šílený Max 1979 / Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo I PRO DĚTIa další

V rumovém kině dostanete v průběhu promítání 4 karibské rumy na degustaci + tapas + neomezený počet perlivé/neperlivé vody. Pokud rum nepijete rádi tento lahodný nápoj nahradíme stejným počtem kusů skleniček vína nebo piva. Vše v ceně vstupného.

 

Kompletní programy vybraných kin:  Bio Oko, Světozor, Aero / Pilotů / Dlabačov / Edison Filmhub / PonrepoKino BALT

 

Filmy, projekce, festivaly:

24.2 – 4.3.  3KinoFest / různá kina

Z původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. 

1.3. – 5.3.   Pragueshorts film festival / Kino Světozor, Bio Oko, kino Pilotů a Kino Aero

Pragueshorts Film Festival je soutěžní festival krátkých hraných filmů a 3D animací. Program festivalu tvoří: Mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů a 3D animací do 30 minut Národní soutěž krátkých hraných filmů do 30 minut Soutěž Labo – soutěž experimentálních krátkých filmů do 30 minut Nesoutěžní informativní filmové přehlídky, retrospektivy, portréty, pocty a jiné doprovodné akce. Délka jednotlivých filmů v nesoutěžních informativních sekcích nepřekročí délku 30 minut.


27. 2. 19.00 Nejhorší člověk na světě / Kasárna Karlín

3.3. 19:00 Barbicania /  CAMP – Centrum architektury a městského plánování ZDARMA (REZERVACE NUTNÁ)

Filmaři Ila Bêka a Louise Lemoine strávili měsíc natáčením dokumentu o životě ve slavném brutalistickém komplexu Barbican Estate v Londýně i přilehlém Barbican Arts Centre. Jak žijí lidé v této zrealizované utopii, která vyrostla v centru města na místě vybombardovaném německými nálety během druhé světové války?

24.2. –  23. 4. Tmání / Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie v Brně (Husova 18).  VR PROJEKCE

Autobiografický film, nominovaný na cenu Český lev, vytvořil režisér Ondřej Moravec pro médium virtuální reality. Film ukazuje vizuálně podmanivým způsobem, co se děje v hlavě mladého člověka s depresí. A popisuje i cestu, která autorovi pomáhá dostat z těchto stavů ven. 

 

21.2. –  31.3. Filmy 30. Českého lva na dafilms.cz   ONLINE

Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. 

 

 

 

22. 2. – 1. 3.  Festival Malá inventura DIVADLO

Festival Malá inventura je retrospektivou nejvýraznějších premiér uplynulého roku v oblasti nového divadla. Více na www.malainventura.cz

Kompletní program zde

 

27.2. KAŽDÝ MÁ V SOBĚ DVA VLKY / Divadlo Archa DIVADLO

Jsou mladí, vzdělaní, úspěšní, jejich rodiče si přejí, aby jim svět ležel u nohou. Vietnamci druhé generace však chtějí žít po svém. Rozdíly mezi nimi a Čechy přitom stále přetrvávají, i když se obě komunity každou další generaci více sbližují. A právě na autentické příběhy tří mladých Vietnamců láká pražské divadlo Archa v nové inscenaci nazvané Každý má v sobě dva vlky.

 

28.2. Oblak, který tančil valčík  /  Divadlo Viola DIVADLO

Ferdinand Peroutka, vynikající český žurnalista, spisovatel, historik i dramatik, zakladatel vysílání Rádia Svobodná Evropa, a především neochvějný zastánce demokracie. Právě jemu je věnována nová inscenace Oblak, který tančil valčík režiséra a scenáristy Tomáše Vondrovice s Ondřejem Kepkou v hlavní roli.

28.2. Son Lux (US)Roxy, Praha  

Ryan Lott vytvořil projekt Son Lux jako prostor pro objevování souvislostí mezi hudebními žánry. Klasicky školený muzikant zde zkoumal limity a mantinely postrocku, maximalistické elektroniky, soulu i popu. 

28.2.  Eden (IE) / MeetFactory, Praha  

Na intimní desce, kterou během karantény třikrát od základu předělával, se EDEN ohlíží za uplynulými roky a vypráví, jak se jeho pocity izolace a smutku postupně proměnily v radost.

28.2.  Robocobra Quartet / Jazz Dock, Praha  

Jedinečný zvuk, vytvořen a produkován zejména v Belfastu v Severním Irsku, je vyplněn jinými nástroji, např. saxofony, samplery, klávesami a zvukovými efekty. Ty se točí okolo melodických basových linek a důrazných rytmů bicích, které jsou jádrem každé jejich písně. 

28. 2.  18:30 No Name /  Bořislavka Centrum ♬ 

Piana do škol na Bořislavce: NO NAME. Legendární šestičlenná poprocková skupina ze Slovenska vystoupí ve speciálním aranžmá ve foyer pražského Bořislavka Centra vůbec poprvé. V sídle skupiny KKCG zahájí sérii pěti unikátních koncertů, které tento netradiční prostor oživí a zároveň pomohou dobré věci.

 

1.3. John Cale / Divadlo Archa  

Velšský zpěvák, skladatel, multiinstrumentalista, producent a zakladatel legendárních Velvet Underground John Cale se po pěti letech opět vrátí do České republiky. 

 

1.3. 1 19:30 Noa (IL)  / Novoměstská radnice, Velký sál, Karlovo nám. 1/23, Praha 2 ♬ 

Kosmopolitní dráhu hudebnice předurčilo už dětství. Achinoam se narodila 23. června 1969 v Tel Avivu potomkům jemenskýchŽidů, ale už když jí byly dva roky, rodina se přestěhovala do New Yorku. Ve formativních letech setalentované dívce stali silnou inspirací písničkáři Paul Simon,Leonard Cohen a Joni Mitchellová. Pěvecky nadchla malou Achinoam také Barbra Streisandová.

 


1. a 2.3. Zabijačka / Vzlet

Unikátní operní projekt Zabijačka v režii Jiřího Havelky vychází ze smetanovsko-ladovské tradice a vznikla v rámci doprovodného kulturního programu předsednictví České republiky v Radě EU v roce 2022. Komická opera se nyní přesouvá z dvorany Národního muzea do velkého sálu vršovické kulturní křižovatky, kam se na ni může přijít podívat i široká veřejnost.

 

2.3. GRAVPEL (CHE) + TRESPASSER (SWE) + BAHRATAL / Kabinet MÚZ Brno

Primitivist raw blackmetal kapela Gravpel z Basileje, to je švýcarská blackmetalová milice, která se vrací k počátkům celého žánru. V době, kdy se blackmetal stává mainstreamem, má toto pětičlenné demoliční komando jediný cíl: Vrátit na koncerty strach a pocit nebezpečí. Trespasser, to je poctivý severský blackmetal z Vretstorpu s cílem balancovat všechny NSBM kapely. Trespasser přivezou kouř, špínu i transcendentní naději a víru naplněnou bojovým duchem!

2.3. Jana Kirschner  /KC BESEDA Klánovice ♬ VYPRODÁNO!

Jana Kirschner míří po několika letech do Prahy a za svůj cíl si vybrala intimní prostředí  klánovické Besedy! Významná slovenská zpěvačka, skladatelka a vícenásobná držitelka hudebních ocenění Jana Kirschner  s lehkostí překračuje žánry od popu, folku a lidové hudby, až po alternativní a elektronickou hudbu.

 

3.3. Human Tetris / Café v lese  

3.3. Kid Kapichi (UK) / Futurum  

3.-5.3. Prague Northern Soul Weekender, Malostranská beseda  

Tři dny plné skvělé hudby na třech rozličných místech. Již tradiční Northern Soulový večer v krasném prostředí v centru města. Prijďte tančit pod taktovkou rezidentních DJ’s MR.CAT, BUQI, PATH a speciálních hostů.

4.3.  Dermot Kennedy (IE) / Výstaviště Křižíkův Pavilon B, Praha  

Dermot Kennedy se představí v rámci turné k chystanému druhému albu Sonder – to pojmenoval podle pocitu, který hudebníka poslední měsíce provázel, a který vystihuje úzkost z vědomí, že každý náhodný kolemjdoucí žije stejně komplikované životy jako my sami.

4.3. Half Alive (US) /  MeetFactory, Praha  

Tvorba tria Half Alive dýchá, vyvíjí se a roste stejně jako trio muzikantů z prosluněné Kalifornie. V jejich roztančeném světě ozářeném paprsky světel odrážejících se v disco koulích se najde místo pro prvky čerstvého R&B, funku, popu i rocku.

4. 3. Ricky Gervais: Armagedonn / Praha, Kongresové centrum STAND UP COMEDY

 

5.3. Sematary (US) / Fuchs2, Praha  

Mix witch housu, trapu a metalu, který doprovází záplava obskurních memů a estetika true religion.

 

 

 

Nově zahájené výstavy:

2.3. 19:00 Komentovaná prohlídka výstavy a křest katalogu Petra Grubera / The Chemistry Gallery

The Chemistry Gallery pořádá komentovanou prohlídku a křest katalogu k aktuální výstavě: Petr Gruber – Tišiny za účasti autora a kurátora výstavy Petra Vaňouse.

 

25. 2. – 26. 3. Jana Mašterová: Pomocní andělé / Přízemí budovy ředitelství FN Motol, spojovací chodba k Velké posluchárně přístupné 6:00-22:00 hod.

Fotografka Jana Mašterová představuje od soboty 25. února 2023 ve Fakultní nemocnici v Motole fotografie z dokumentárního cyklu, který vznikl na oddělení dlouhodobě nemocných v Nemocnici Nové Město na Moravě. Soubor nazvaný „Pomocní andělé“ zachycuje práci sanitářů a sanitářek tohoto oddělení. V roce 2022 zvítězil v prestižní soutěži Slovak Press Foto v kategorii Každodenní život.

Jana Mašterová -Pomocní andělé / 25. 2. – 26. 3. 2023 / Přízemí budovy ředitelství FN Motol

 

28.2. – 14.5. Ondřej Sekora – známý i neznámý / Villa Pellé

Před devadesáti lety otiskly Lidové noviny první epizodu obrázkového seriálu Ferda Mravenec. Autora legendární komiksové postavičky, českého spisovatele, novináře, kreslíře a ilustrátora knih pro děti Ondřeje Sekoru při té příležitosti připomene výstava v pražské Galerii Villa Pellé

24. 2. – 21. 5.  Bez sentimentu: Retrospektiva Tomáše Měšťánka / Centrum současného umění DOX

 Tomáš Měšťánek (1951–2021) byl jakýmsi dobrovolným outsiderem českého uměleckého prostředí. Nevystavoval příliš často, o slávu a lesk výstavních síní nestál. Výstava Bez sentimentu je Měšťánkovou první větší retrospektivou, která nabízí průřez jeho dílem od školních let až po současnost. 


 2. 3. – 13. 5. V jako Vinyl (výhry & výdobytky vinylového věku) / Popmuseum

Výstava nahlíží fenomén vinylových desek z mnoha různých úhlů. Nahlédneme pod pokličku jejich výroby (na výstavě spolupracovaly GZ media – dříve Gramofonové závody Loděnice, jejichž neuvěřitelný příběh je jednou z vedlejších linií výstavy). Představíme si různé sběratelské špeky a speciality, někdy mimořádně obskurní – viděli jste někdy funkční gramodesku jako součást pokojíčku pro panenky?

 

24. 2.  – 28. 1. 2024 VRTIŠKA & ŽÁK: ZA DOBRÝ DESIGN / MORAVSKÁ GALERIE, Uměleckoprůmyslové muzeum

Od umyvadel přes židle až po katamarán. Přední architektonické a designérské duo zde od 24. února představuje výběr spoluprací Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka se sedmi firmami.

 

1. 3. – 26. 4. 2023 Dějiny Romů a jejich pronásledování během 2. světové války / Jihočeská vědecká knihovně v Českých Budějovicích

Fotografie představují silné osudy romských přeživších, kteří žijí na území České republiky, a kteří se stali oběťmi rasového pronásledování během 2. světové války. Portréty nafotila fotografka Jana Stachová.

 

3.3.  18.00 h vernisáž Místa chvění: Zvuk jako médium / 8SMIČKA Humpolec

Výstava zkoumá prostřednictvím instalací šesti umělců a umělkyň z Polska, Německa, Rakouska a Česka možnosti a schopnosti zvuku formovat prostředí, transformovat prostor a ovlivňovat naše pocity v něm, nebo jej naopak dekonstruovat novými přístupy.

 

3. 3. – 14. 5.  Kingdom of Hex / Meet Factory

Téma výstavy souvisí s širším vývojem v rámci současné kulturní scény a soustředí se na aktuální podobu romantických tendencí ve výtvarném umění. Vystavující umělci: Anna-Marie Berdychová & Samuel Stano (CZ), Nela Britaňáková (CZ), Štěpán Brož (CZ), Veronika Čechmánková (CZ), Dominika Dobiášová (CZ), Masha Kovtun (UA), Matyáš Maláč (CZ), Kateřina Rafaelová (CZ), Anna Slama & Marek Delong (CZ), Šimon Sýkora (CZ), Timur Aloev (RU), Kateřina Kabová (CZ)

3. 3. – 14. 5.  Jakub Hošek: Clairvoyant / Galerie Kostka, Meet Factory

Sólová výstava Jakuba Hoška v Galerii Kostka představí průřez jeho malířským dílem, které kombinuje postinternetovou estetiku s narativním pojetím komiksově-hororových příběhů a textovými znaky městských subkultur.

 

Prodlouženo do 2. 4.  Nejstarší šperky a ozdoby těla / Anthropos Brno

Vystaveny budou originály paleolitických artefaktů především z období gravetienu a magdalénienu, kterými si lidé zdobili své tělo a oděv, byly využívány jako předmět směny, milodary, obětiny, ochranné, léčivé nebo komunikační prostředky. Mezi mnoha exponáty uvidíte i originál Věstonické venuše.

 

Prodlouženo do  3.3. Postiženi angličákem // Adámek / Štěch / Kapsle 13, Bořivojova 77, Praha 3 – Žižkov

Postiženi angličákem je výstava pokroucených voskovkových maleb angličáků výtvarníka Štěpána Adámka a  sbírky modelů aut, převážně angličáků, sběratele Jakuba Štěcha. Součástí výstavy je i kniha o angličácích Katalog od obou autorů, která byla pokřtěná na první úspešné zastávce výstavy v táborské galerii DON.

 

Další výstavy, které stále trvají, najdete na protisedi.cz/aktualni-vystavy


 

1.3. – 31.3. Březen – měsíc čtenářů  / Městská knihovna v Praze

Také letos si Městská knihovna v Praze připravila pro své čtenáře bohatou škálu aktivit a událostí, které se vážou k Březnu – měsíci čtenářů. Akce se přitom netýkají jen literatury a čtení, ale svou událost v programu si může najít každý. Více o programu najdete na stránkách knihovny www.mlp.cz.

 

1.3. 19:00 Po stopách rekonstrukce (prohlídka budovy Kunsthalle Praha) / Kunsthalle Praha

Pronikněte do příběhu bývalé Zengerovy transformační stanice, od výstavby v třicátých letech 20. století až po současnou proměnu v Kunsthalle Praha. Během komentované prohlídky vám ukážeme, jak se DNA původní budovy propsalo do současné podoby a dokonce poodhalíme technologické zákulisí této výrazné historické památky. 

4.3. Galavečer jubilejního 30. ročníku cen Český lev / Rudolfinum / TV, ONLINE

O prestižní filmové ceny v letošním roce usiluje 32 filmů i televizních děl v 19 kategoriích. Nejvíce šancí mají filmy Arvéd, Il Boemo, BANGER. a Světlono,  slavnostní předávání cen České filmové a televizní akademie bude moderovat podruhé Jiří Havelka. Přímý přenos začíná na ČT1 ve 20.10 hod.

4.3. 10:00 Vinyl@CD Burza Praha / Kulturní dům Barikádníků

Akce všechny sběratele a fanoušky muziky na mezinárodní burzu hudebních nosičů. Na stolech prodejců najdete desetitisíce vinylů a cd všech žánrů – jazz, blues, rock, pop, metal, techno, mluvené slovo nebo raritní vinyly, ale také magnetofonové kazety. 

4.3. – 5.3. Festival zdraví / Výstaviště Kroměříž

Na FESTIVALU ZDRAVÍ vám nabídnou vystavovatelé své zboží a služby, jen těžko dostupné v běžných prodejnách. Najdete zde masážní pomůcky, bylinné čaje, přírodní přípravky, knihy, kosmetiku a spoustu dalších produktů. Na jednom místě můžete načerpat informace o novinkách ve zdravém životním stylu, ochutnat speciality ve veganství, vegetariánství a raw stravě. Více na https://www.hobbyvystaviste.cz

 

 

 

 

Kdykoli: Čerstvá hudba v Radiu 1: Tipy a komentáře (10. února 2023)   

 

Kdykoli: Sleepclubbing na Radiu 1 


 

Chybí tu vaše akce? A neměla by? Napište nám! Foto Touann Gatouillat, Denise Jans, Nick Night, Jojo Yuen, Rod Flores, Alexandre Debiève  / unsplash.

 

Comments

comments

Vyhledat